Op mijn Instagram-stories heb je het vast al vaker voorbij zien komen: ik pluk regelmatig vlierbloesem uit eigen tuin en maak er dan heerlijke zoete siroop van. De ideale basis voor een frisse limonade!
Met 25 bloesemschermen maak je ongeveer 1 liter vlierbloesemsiroop en het is een superleuk karweitje om te doen, zeker samen met anderen of de kinderen.
Wat is vlierbloesem nou eigenlijk?
Vlierbloesem klinkt misschien als iets uit een sprookjesboek, en eerlijk? Dat is het ook een beetje. Deze geurige bloemetjes groeien aan de vlierstruik, een plant die je vooral in het wild tegenkomt. Denk aan bosranden, langs slootjes of gewoon in een vergeten hoekje van de stad. In mei en juni barst die struik los in een explosie van witte schermbloemetjes. Die bloesems zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook bomvol smaak en geur. Alsof de lente zichzelf heeft omgetoverd tot een parfum.
Wist je trouwens dat vlierbloesem al eeuwenlang wordt gebruikt in traditionele keukens en oude huismiddeltjes? Van siropen en likeuren tot hoestdrankjes. En laat dat nou precies zijn waarom ik er zo blij van word, een ingrediƫnt met een verhaal, een verleden en een heerlijke smaak.
Hoe smaakt vlierbloesem?
De smaak van vlierbloesem is als een kus van de lente. Serieus. Het is zacht, bloemig en subtiel zoet. Niet zo zoet als suiker, maar meer als een vleugje honing met een hint van citrus en vanille. Het is een van die smaken die je niet meteen kunt plaatsen, maar als je ‘m eenmaal kent, herken je ām uit duizenden. Het heeft iets magisch, een soort lentegevoel op je tong.
En het mooie is: omdat het zoān zachte smaak is, kun je er eindeloos mee combineren zonder dat het overheerst. Van een verfrissende limonade op een zonnige dag tot een verfijnde toets in een dessert. Vlierbloesem is bescheiden, maar oh zo verleidelijk.
Vlierbloesemsiroop bewaren
Tip: bewaar de siroop op een droge en koele plek, en na openen altijd in de koelkast. Je kunt hier het beste een (schone!) weckfles voor gebruiken, zoals deze glazen weckflessen met een goede sluiting. Steriliseer deze weckflessen van tevoren altijd goed. Je leest hier hoe je dat doet.

Wat kun je allemaal met vlierbloesemsiroop?
Hier komt de magie pas echt tot leven. Want vlierbloesemsiroop is niet zomaar siroop ā het is een geheim wapen in je keukenarsenaal. Of je nu een lazy sunday brunch organiseert, een zomerse picknick of gewoon zin hebt in iets lekkers: met vlierbloesemsiroop steel je de show.
Hier zijn mijn favoriete manieren om het te gebruiken:
- Homemade limonade met een upgrade
Een flinke scheut siroop, bruisend water, ijs, citroen en wat verse munt. Simpel, maar zo lekker. Alsof je je in Zuid-Frankrijk waant, met je voeten in het gras en een zonnehoed op. - Cocktail: de Hugo
Deze frisse cocktail is een klassieker in Oostenrijk en Zuid-Duitsland, maar past perfect op ieder terras. Mix prosecco, bruiswater, vlierbloesemsiroop, schijfjes limoen en verse munt. Cheers, summer vibes! - Over je yoghurt of ijs
Maak van je ontbijt of toetje iets bijzonders. Een scheutje siroop over romige Griekse yoghurt of vanille-ijs en je hebt instant geluk op een lepel. - In baksels
Voeg een scheutje toe aan je cakebeslag of maak een siroopje om je cake na het bakken mee te besprenkelen. Vooral lekker bij citroencake of amandelgebak. Denk: lente in taartvorm. - Vlierbloesem granita
Meng de siroop met water en een beetje citroensap, vries het in en schraap met een vork tot ijskristallen. Een super chic (maar easy!) dessert voor warme dagen. - In vinaigrettes of marinades
Voor de durfallen onder ons: probeer eens een paar druppels in een salade met geitenkaas, walnoten en aardbeien. Of als geheime twist in een dressing voor gegrilde kip.
Eigen vlierbloesem kweken?
Vlierbloesem kweken is erg makkelijk en je kan er van allerlei lekkers mee maken, op meerdere momenten in het jaar. Zo kun je op het moment verse bloemetjes gebruiken om siroop, thee, ijs of jam mee te maken. Leg ze op de pannenkoeken of eet ze in combinatie met rabarber.
Onze moestuin-expert Floor geeft je in dit artikel de informatie die je nodig hebt om deze vlierbloesem-bloemetjes ook daadwerkelijk uit de tuin te kunnen oogsten. Want vlierbloesem kweken in de moestuin is eenvoudiger dan je denkt!
En dus superleuk om die vlierbloesemsiroop mee te maken. Hieronder vind je mijn recept.

Zelf vlierbloesemsiroop maken
Ingrediƫnten
- 25 stuks vlierbloesemschermen of meer
- 1 citroen
- 1 kilo suiker per liter water
Bereidingswijze:
- Schud de vlierbloesem voorzichtig uit zodat eventuele beestjes eruit vallen. Let op: niet onder de kraan afwassen!
- Doe de vlierbloesem in een grote pan of bak en zet net onder water. Laat dit 24 uur staan.
- Zeef het mengsel eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Vang het vocht op. Gooi de bloemen weg. Meet af hoeveel vocht je dan over houdt. Per liter vocht weeg je een kilo suiker af.
- Doe het vocht met de suiker, schil van de citroen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat dit rustig pruttelen tot alle suiker is opgelost. Verwijder de citroenschil en giet de siroop in een schone weckfles en sluit af.
- Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka