Zelf pasta maken recept
Het fijne aan zelf pasta maken, is dat je er helemaal niet zoveel voor nodig hebt. Het belangrijkste is de bloem. Dit moet type 00-bloem, of “doppio zero” in het Italiaans, zijn. Dit is een zeer fijn gemalen tarwebloem die traditioneel wordt gebruikt voor het maken van pasta, pizza, brood en gebak in Italië. Het is een zeer witte bloem met een fijne textuur en een laag eiwitgehalte, wat resulteert in een zijdezachte, elastische deegtextuur. Verder heb je eieren en eventueel een klein beetje water of olijfolie nodig, maar ik doe dat niet. Dit is echt alleen nodig als het deeg iets te droog blijkt te zijn.
De gouden regel
Gebruik altijd 100 gr bloem en 1 ei voor 1 persoon. Dan kan je nooit de fout in gaan.
Stappenplan zelf pasta maken
- Maak een berg van bloem op een schoon werkoppervlak: Stort de bloem uit op een schoon, droog werkoppervlak, bij voorkeur een grote snijplank of een schoon aanrecht. Maak een berg van de bloem en maak een kuiltje in het midden.
- Kraak de eieren in het kuiltje: Breek de eieren in het kuiltje in het midden van de bloemberg. Voeg een snufje zout toe.
- Klop de eieren met een vork: Met een vork begin je voorzichtig de eieren te kloppen, waarbij je geleidelijk bloem van de randen van het kuiltje meeneemt. Blijf doorgaan tot de eieren en bloem zijn gemengd en er een deeg begint te vormen.
- Kneed het deeg: Kneed het deeg met je handen tot het glad en elastisch is. Dit kan ongeveer 10-15 minuten duren.
- Laat het deeg rusten: Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten. Dit helpt het deeg te ontspannen en gemakkelijker uit te rollen.
- Rol het deeg uit: Na het rusten, rol je het deeg uit met een deegroller tot het de gewenste dikte heeft. Als je een pastamachine hebt, kun je het deeg door de machine rollen, beginnend bij de dikkere instellingen en geleidelijk dunner gaand tot de gewenste dikte.
- Snijd de pasta: Snijd het deeg in de gewenste vormen. Dit kan tagliatelle, fettuccine, pappardelle, ravioli of elke andere gewenste vorm zijn.
- Kook de pasta: Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de verse pasta ongeveer 2-3 minuten, of tot het al dente is. Vers gemaakte pasta heeft minder tijd nodig om te koken dan gedroogde pasta.
- Serveer: Giet de pasta af en serveer het met je favoriete saus of toppings.
Pasta recepten
Naast de pasta moet je natuurlijk ook nog een saus maken, zo kan je een bolognese saus maken of zelf pesto. Wil je nu meer lekkere pasta recepten? Neem dan hier een kijkje. Het nieuwste Miljuschka Magazine staat namelijk helemaal in het teken van pasta! Daarin laat ik je bijvoorbeeld ook zien hoe je gekleurde pasta maakt, extra leuk met de kids.

Pasta
Ingrediënten
- 400 gr Bloem type 00
- 4 eieren
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Stort de bloem uit op je werkbank, en maak een kuil in het midden.
- Breek je eieren in het midden van de kuil en klop ze los met een vork.
- Doe het snufje zout erbij.
- Pak steeds een beetje meer bloem met je vork mee totdat alle bloem bij het ei-mengsel en kneed de pasta dan verder met je handen tot een mooi deeg.
- Laat het 30 minuten rusten onder plasticfolie.
- Rol vervolgens het deeg uit met de hand of met een pastamachine.
- Snijd vervolgens de pasta in bijvoorbeeld repen van 1 cm breed voor Tagliatelle.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.