Witte asperge
Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het āwitte goudā genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.
De makkelijkste manier om de asperges te bereiden vind ik altijd door het kort te laten koken (een minuut of drie) en daarna de asperges in het hete water nog voor een minuut of tien te laten staan. Op die manier blijven de kopjes ook mooi heel en kook je de asperges niet stuk. Bewaar de aspergeschillen en kontjes om een lekkere aspergebouillon van te maken!
Bereidingswijze asperges
De makkelijkste manier om de asperges te bereiden vind ik altijd door het kort te laten koken (een minuut of drie) en daarna de asperges in het hete water nog voor een minuut of tien te laten staan. Op die manier blijven de kopjes ook mooi heel en kook je de asperges niet stuk. Bewaar de aspergeschillen en kontjes om een lekkere aspergebouillon van te maken!

Witte asperges met ei
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 16 witte asperges
- 4 eieren
- 120 gram boter
- 4 takjes peterselie
- 4 plakken ham
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 0.5 nootmuskaat vers gerapt of een snufje gemalen
Bereidingswijze:
Instructies
- Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Voeg aan het kookwater een theelepel zout en een theelepel suiker toe.
- Schil de asperges en snij de houtige kontjes eraf. Gooi de schillen niet weg. Hiermee kun je een lekkere aspergebouillon maken.
- Kook de asperges vijf minuten in het water.
- Kook de eieren tot ze hard zijn, ongeveer 8-9 minuten. Pel ze en prak fijn met een vork of snij in kleine stukjes. Hak de peterselie en meng deze door je eiermengsel.
- Snijd de plakken ham ook klein en mix dit met het eiermengsel.
- Smelt de boter in een pannetje, maar laat het niet koken.
- Haal de asperges uit het water; dep ze een beetje droog en leg ze op een mooie schaal.
- Leg je eiermengsel in de breedte over de asperges heen zodat het er meteen feestelijk uitziet en giet wat van de gesmolten boter eroverheen. Garneer eventueel nog met wat verse peterselie en verse peper.
Tip!
- Houd je meer van zacht gekookte eieren? Kook de eieren zo'n 5 minuten, pel ze en doe de eieren door de gesmolten boter. Rasp een halve nootmuskaat door het mengel en doe er een snufje zout bij. Serveer het ei-botermengsel over de asperges en serveer de ham ernaast. Maak af met de peterselie.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.