Welke soorten pasta zijn er en waar gebruik je welke voor?

Categorieën: Kooktips

Welke soorten pasta zijn er en waar gebruik je welke voor

Pasta: ik zou het elke dag kunnen eten. Een snelle pasta pesto, een dampende schaal lasagne uit de oven, een pittige spaghetti all’Amatriciana… er is simpelweg teveel lekkers om uit te kiezen! In dit artikel vertel ik je over de meest bekende soorten pasta en welke je waarvoor gebruikt.

Lange pasta

Spaghetti is natuurlijk de beroemdste, maar vergeet ook spaghettini (het dikkere, kortere broertje van spaghetti), linguine, fettuccine, tagliolini, pappardelle, tagliatelle… Deze lange pastasoorten gaan goed samen met allerlei soorten sauzen; van een ragu met vlees die uren lang op het vuur staat te pruttelen, tot een simpelere kaas- of tomatensaus. Denk maar aan spaghetti alla carbonara, of pappardelle met een champignon-roomsaus.

Mijn lievelingsrecept voor doordeweeks is pasta aglio e olio – oftewel pasta met olie en knoflook.

Holle pasta

Zoals de naam al doet vermoeden, kan lekkere saus ideaal in de holtes van deze pastasoorten verdwijnen. Dat kan in kleine vorm, zoals penne of rigatoni. Of juist grote (paccheri) of héle grote, zoals cannelloni. Die zijn ideaal om te vullen, bijvoorbeeld klassiek met ricotta en spinazie, en in de oven onder een mooie laag saus of kaas af te bakken.

Check ook vooral mijn recept voor bolognesesaus, die is perfect om met kleinere holle pasta te gebruiken.

Wil je een keer iets totaal anders op tafel zetten, zoek dan in de grotere supermarkt of online eens naar conchiglie. Deze schelpjespasta, soms glad, soms geribbeld, is echt een feestje. Een handige tip: hoe meer ribbels (deze noem je rigate), hoe meer saus aan de pasta blijft hechten. Vandaar ook de naam: penne rigate!

Gekgevormde pasta

Ik noem deze categorie maar liefkozend ‘gek’, maar eigenlijk zijn dit mijn favorieten. Italianen hebben door de jaren heen talloze vormen bedacht. Van strikjes (farfalle) tot kurkentrekkers (fusilli). Ook hierin kan de saus lekker intrekken. 

Deze soorten zijn ook super voor in koude pastasalades, omdat ze minder snel aan elkaar plakken en hun vorm goed behouden. Kun je ze ooit vinden, koop dan zeker eens radiatore: dit zijn serieus net kleine verwarmingen!

Gevulde pasta

Ravioli is wellicht de bekendste gevulde pasta. Deze deegkussentjes, vaak met een gekarteld randje, kun je met allerlei soorten ingrediënten vullen. Ook lekker zijn tortelli, tortellini of agnolotti. Een van m’n favorieten uit de Italiaanse keuken is ravioli met salieboter. Zo simpel, zo goed!

En dan nog een paar die ik écht niet wilde overslaan…

Lasagne: dit is zowel de naam van de pastavellen als die van het gerecht zelf. Een all-time classic, met bolognesesaus en béchamel – en een belachelijke hoeveelheid kaas.

Orechiette: oortjespasta uit Puglia. Erg lekker met pesto.

Gnocchi: vaak gemaakt van aardappels (en dan eigenlijk niet echte ‘pasta’), maar soms ook van durum tarwe. 

Macaroni: behoeft uiteraard geen uitleg, misschien wel één van de meest gegeten soorten in Nederland. 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!