Welke bakvormen moet je echt hebben?

Categorieën: Kooktips

Welke bakvormen moet je écht hebben?

Bakken is een combinatie van beginnen met een goed recept, ingrediënten van goede kwaliteit en vervolgens héél precies te werk gaan – en vooral wegen & meten. Maar het gebruiken van goede materialen kan je eindresultaat ook vele malen verbeteren. In dit artikel vertel ik je graag welke bakvormen je écht in huis moet hebben – plus eentje die iets minder essentieel is, leuk voor de heb en om af en toe te gebruiken bij speciale traktaties.

Bakplaat met opstaande rand

Allereerst de bakplaat, oftewel een grote plaat met lage opstaande randjes. Ideaal voor koekjes of een dunne biscuitlaag! Maar ook voor hartige tray-bakes: een compleet avondmaaltje op één grote plaat. Bijvoorbeeld deze van Nordic Ware.

Cakevorm

Een cakevorm is onmisbaar in de keuken. Uiteraard voor cakes, maar ook voor hartige baksels (zoals cornbread of gehaktbrood) of zoete (denk maar aan bananenbrood). Ook kun je hier prima een terrine of paté in maken. Qua materiaal vind ik een stalen cakevorm met antikleef-laag het meest prettig, bijvoorbeeld dit exemplaar van Le Creuset

Muffinvorm

Deze mocht uiteraard niet ontbreken: de muffinvorm! Tegenwoordig zijn ze in alle formaten en van verschillende materialen te koop, van aluminium tot siliconen. In deze van Brabantia, met anti-aanbaklaag, bak je 12 muffins in één keer perfect gaar.

Springvorm

De springvorm: mijn grote vriend bij het bakken van quiches en cheesecakes. Bekleed deze altijd goed met bakpapier en vet ‘m royaal in. Heb je een wat oudere springvorm in de keuken staan, test dan van tevoren of deze niet lekt. Als je een ‘nattere’ taart bakt, kan het vloeibare beslag er nog wel eens tussendoor lopen. Springvormen heb je in allerlei maten; ik vind die met 24 centimeter in diameter vaak het meest prettig. Maar ik gebruik ook regelmatig twee kleintjes van 10 centimeter, om een wat kleinere, maar hogere taart te bakken.

Vierkante of rechthoekige schaal

In dit type bakvorm bak je brownies, maar zo’n schaal is ook ideaal voor een kleinere lasagne. Je ziet ze vaak van glas of keramiek; ikzelf gebruik toch het liefste een aluminium-schaal met anti-aanbaklaagje, zodat je brownie er vaak beter uitkomt. Maar toch blijft de beste truc: flink invetten en áltijd bakpapier gebruiken. Kun je meteen dit recept voor de lekkerste brownies een keer maken.

Mini ronde bakvormen (cocottes)

Hoe zou ik deze kunnen vergeten: ik gebruik mijn cocottes heel vaak. Voor soufflés, crème brûlée of kleine chocoladetaartjes, die zo lekker lopend van binnen zijn. Ook kun je hier heel leuk eitjes in bakken, oeufs en cocotte, zoals ze in Frankrijk doen. Het mooiste zijn keramieken exemplaren, bijvoorbeeld van Le Creuset of Staub

Tulbandvorm

Geen nood als je deze vorm niet standaard in de keuken hebt liggen, maar áls je hem hebt – vergeet hem dan niet af en toe tevoorschijn te toveren bij bijzondere gelegenheden. Een tulbandtaart is misschien ietsje spannender om te bakken, maar het resultaat blijft verbluffend. En heb je geen tulband vorm dan kun je altijd een cake blik of een springvorm gebruiken.

Beeld Miljuschka door 24Kitchen.

Disclaimer: Deze post bevat een aantal affiliate links. Voor onze volledige privacy verklaring check hier.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.