Van 4 tot en met 10 maart is het de week zonder vlees. Tijdens deze week eten we massaal geen vlees en kiezen we voor plantaardige alternatieven. Dat doen we om wat bewuster te worden van ons consumptiegedrag en bij te dragen aan een duurzamere planeet. Het verminderen van de consumptie van vlees heeft nu eenmaal milieuvoordelen. Hoe je deze week het beste in kunt gaan en wat je kunt maken leg ik je uit.
Het geheim van vega(n) eten
Ook zonder vlees, vis en dierlijke producten kun je een maaltijd goed op smaak brengen. Het geheim zit in de afwisseling en variatie. Er bestaan ontzettend veel groentes, kruiden en plantaardige alternatieven die je op verschillende manieren kunt combineren. Van een prei kun je bijvoorbeeld lasagne maken, maar ook een fantastische preisoep. En van aubergine maak je een aubergine schnitzel, maar ook een lekkere baba ganoush. Zo heeft iedere groentesoort een verborgen talent! Nu is het aan jou om daar achter te komen. Maar wees niet bang, op mijn website staan honderden recepten die jou op weg kunnen helpen. Ik sluit dit artikel af met een heerlijke top drie.
Stap voor stap
Wil jij deze week succesvol afsluiten? Zorg dan dat je de juiste keuzes maakt. Ik zie weleens dat mensen het vlees in een gerecht niet vervangen en daardoor in een keer minder eten en minder voedingsstoffen binnen krijgen. Van die keuze moet je jezelf wel bewust zijn. Niet iedereen kan dat goed volhouden. Kies daarom voor een vleesvervanger, of een product met dezelfde voedingsstoffen als vlees of vis.
Maak het jezelf ook niet te moeilijk als je vega(n) kookt. Je hoeft geen sterrenmenu op tafel te zetten. Als je kiest voor gerechten die makkelijk te maken zijn, kun je het nieuwe eetpatroon ook beter volhouden. Vind je het moeilijk? Haal dan een kant-en-klare vleesvervanger. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel opties. Ben je klaar voor wat uitdaging? Ga dan zelf aan de slag. Spoiler alert: mijn knolselderijsteak met Italiaanse groene kruidensaus en (veel) kappertjes en broccoliburger zijn ontzettend lekker.
Vergeet ook vooral niet te genieten van jouw zelfgemaakte maaltijden. Organiseer een fijne borrel met vrienden en laat iedereen een lekker vega hapje maken. Of regel een get together met de familie en vraag of iedereen een gerecht wil meenemen. Het is ontzettend leuk om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.
3x De lekkerste vega(n) gerechten
We slaan het vlees en de vis gewoon een weekje over, omdat dat een stuk beter is voor het milieu – een beetje bewust eten mag wat mij betreft tegenwoordig wel wat vaker. Dus ik zou zeggen: welkom in mijn vegetarische keuken, doe gezellig een weekje met mij mee. Met de juiste kruiden en ingrediënten kun je er echt iets lekkers van maken! Dit zijn drie ontzettend lekkere gerechten die je deze week thuis uit kunt proberen.
1. Vegan wraps met aubergine, courgette en geroosterde paprika
Mijn nummer 1 gerecht van deze week is de vegan wrap met aubergine, courgette en geroosterde paprika. Er gaat namelijk niets boven een wrap met gegrilde en geroosterde groenten. Als basis voor deze vegan wraps kies ik groentetortilla’s die ik besmeer met de lekkerste yoghurtsaus ooit. De saus maak ik van plantaardige yoghurt, verse peterselie, knoflook, peper en zout. Het geheel wordt naar een nóg hoger smaaklevel getild door de olijven en za’atar. Het is een topgerecht!
2. Vega bibimbap
Op nummer 2 staat mijn vega bibimbap. Vol smaak, absoluut niet saai en een echte favoriet. Daarnaast is deze vega bibimbap ook nog eens makkelijk te maken en staat het heel snel op tafel. Om het zo toegankelijk mogelijk te maken, heb ik gebruikgemaakt van ingrediënten uit de supermarkt.
3. Vegan tofu curry met doperwtjes
En tenslotte mijn nummer 3 van deze week: vegan tofu curry met doperwtjes. Het is een kruidig gerecht met erg veel smaak. De tofu breng ik op smaak met koriander, kurkuma, knoflook, zeezout, chili vlokken en olijfolie. Een echt smaakbommetje dus. De curry maak ik ook helemaal van scratch. Geloof mij maar, hier gaan ook aardig wat kruiden in. Het belooft ontzettend lekker te worden. Probeer jij het uit?
Ben je op zoek naar meer vega(n) gerechten? Lees dan ook vooral het artikel 9x vega vlees vervangers.