Vlees bakken: bak je rundvlees perfect

Categories: ArtikelenTags: ,

Als ik al aan een sappige biefstuk dénk, loopt het water me al in de mond. Het begint allemaal bij vlees van goede kwaliteit, maar vervolgens is het aan jou om dat ook perfect te bereiden. Maar vlees bakken is soms lastig, dus hoe bak je rundvlees nu het allerbeste? Ik geef je graag tips.

Tip 1: bij vlees bakken, schaf een kernthermometer aan

Mijn eerste en misschien wel belangrijkste tip, is om te investeren in een goede digitale kernthermometer. Met zo’n vleesthermometer zie je binnen no-time op hoeveel graden je zit. Hieronder heb ik een handig overzicht geplaatst van de ideale kerntemperaturen van rundvlees. Zo weet je zéker dat je biefstuk geen schoenzool wordt, want daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Een digitale variant is het makkelijkste, want deze kun je van tevoren instellen op de gewenste garing. 

Kookthermometers vind je in elke kookwinkel en op vele webshops, zoals deze digitale thermometer bijvoorbeeld.

50-52 graden: Rare

55-58 graden: Medium / rare

60-63 graden: Medium

65-67 graden: Medium / well done

70 graden: en hoger: Well done

Tip 2: laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal je vlees op voorhand altijd uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Ongeveer 30 minuten van tevoren is ideaal. Dit is echt belangrijk: te koud vlees in een hete pan gooien zorgt ervoor dat het vlees ‘schrikt’ en zo wordt het veel minder sappig. En dat zou zonde zijn!

Zo bak je rundvlees perfect

Tip 3: wat voor pan gebruik je voor vlees bakken?

Het liefst gebruik ik een koekenpan met een dikke bodem die de hitte goed vasthoudt. Een gietijzeren pan geeft een nog mooier resultaat, maar hiermee is het soms wel eventjes oefenen én dit soort pannen vergen wat meer onderhoud. Iets meer voor de gevorderde thuiskoks, dus.

Je kunt je vlees ook eerst in de pan op het vuur aanbakken en het daarna verder in de oven doorgaren. Zorg dan wel dat je pan oven-bestendig is. Als je deze methode wilt gebruiken, raad ik ook absoluut aan om zo’n kernthermometer erbij te pakken.

Tip 4: gebruik een vleestang

Ik zie soms nog dat mensen een vork gebruiken om hun mooie steak om te draaien. Zonde, want zo prik je steeds in het vlees. Beter is om een vleestang te gebruiken; die koop je al bij de HEMA voor een paar euro.

Tip 5: genoeg vet bij het vlees bakken

Zeker als je een wat mager stuk rundvlees gebruikt – dus geen entrecôte met flink wat vet – is het belangrijk om genoeg vetstof in de pan te hebben. Een combinatie van boter en olie is ideaal; de boter zorgt voor smaak en kleur, de olie kan een hogere temperatuur bereiken en voorkomt dat de boter verbrandt. 

Tip 6: speel met vuur

Als de boter en olie is gesmolten en uitgebruist is, kan het vlees (dat dus op kamertemperatuur is gekomen) in de pan. Bak de steak het liefst om en om, elke minuut weer op de andere kant. Zet het vuur, zeker in het begin, niet te laag. Je wil tenslotte een mooi korstje creëren! Op het einde kan het vuur wat lager. Bedruip het vlees ondertussen steeds met wat van het bakvet, dit kun je steeds over het vlees lepelen. Dit heet arroseren en zorgt voor héél veel smaak.

Tip 7: laat het vlees rusten

Tot slot: snijd het vlees niet direct uit de pan aan. Het vlees moet eventjes rusten, het liefst een paar minuten. Ondertussen kun je het warm houden onder wat aluminiumfolie. Zo trekt de garing altijd nog een beetje door. Breng de steak op smaak met zwarte peper en zeezout en dan… genieten maar.

Heel veel succes gewenst bij het bakken van je rundvlees! Later zal ik hier op Miljuschka.nl ook mijn tips delen om andere soorten vlees en gevogelte, zoals kip en varkensvlees, perfect te bereiden. Stay tuned!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.