Wat is type 00-bloem en waarvoor gebruik je het

Als je de keuken induikt voor zelfgemaakt pizza- of pastadeeg kom je het vrijwel zeker tegen in de ingrediëntenlijst: ‘type 00-bloem’. Ik vertel je in dit artikel alles over dit type bloem, zodat je je nooit meer hoeft af te vragen wat ‘type 00’ nou eigenlijk is.

Wat is type 00-bloem?

Allereerst: ‘type 00 bloem’, ‘farina tipo 00’ of ‘tipo 00-bloem’ is hetzelfde. ‘Farina’ is Italiaans voor ‘meel’ of ‘bloem’, ‘tipo’ is Italiaans voor ‘type’. Je komt het ook wel tegen onder de naam ‘doppio zero’: dubbel nul.

Type 00-bloem, of ’00-bloem’, is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland ‘patentbloem’ noemen, maar is fijner gemalen. De ‘00’ staat voor de ‘uitmalingsgraad’ van de bloem. De uitmalingsgraad is laag omdat de meeste deeltjes uit de bloem zijn gezeefd. Op veel type 00-bloem-verpakkingen staat een plaatje van een pizza: handig als extra herkenningspunt!

Waarvoor gebruik je type 00-bloem?

Ik schreef het hierboven al: type 00-bloem is de perfecte basis voor pizzadeeg. De fijne textuur levert zijdezacht en elastisch deeg op, precies wat je nodig hebt voor deze Italiaanse klassieker. Ook voor gnocchi is type 00-bloem heel geschikt, hoewel dat ook prima lukt met gewone tarwebloem.

Over de perfecte bloem voor pasta lopen de meningen uiteen. Thuis gebruiken Italianen vaak type 00-bloem voor hun pastadeeg. Dat gebruik ik zelf ook meestal voor het maken van deeg voor pasta, zoals bij deze goddelijke raviolo met eidooier, ricotta en salie. Een ander ingrediënt dat wordt gebruikt voor pasta is gries van durumtarwe: ‘semola di grano duro’. Als er ‘rimacinata’ achter staat, betekent het dat het is ‘hergemalen’: het is dus een fijnere soort dan de gewone ‘semola di grano duro.’

Meel en bloem: hoe zat het ook al weer?

Over het verschil tussen meel en bloem heb ik een ander artikel geschreven, dat je hier kunt teruglezen. Kort samengevat: meel is de gemalen hele korrel van een graan. Dat kan ieder soort graan zijn, van tarwe tot spelt en van rogge tot haver. Het voordeel van meel is dat alle goede voedingsstoffen en vezels behouden blijven en het daardoor voedzamer is. Bij bloem daarentegen worden de zemelen en kiemen (die zorgen voor de voedingsstoffen en vezels) er juist uit gezeefd. Dat maakt bloem fijner en witter dan meel, maar daarmee ook wat minder voedzaam.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.