Wat is Thaise curry eigenlijk?
Als je denkt dat curry altijd zwaar en machtig is, think again. Thaise curry is een tropisch feestje in een pan. Het begint allemaal met een currypasta, rood, groen of geel. Vol verse kruiden zoals citroengras, gember, knoflook en chili. Daar gaat een flinke scheut kokosmelk bij en dan ontstaat er magie: romig, kruidig en heerlijk verwarmend. En het mooie is? Je kunt er echt alles mee. Van knapperige groentes tot tofu, vis of zoals hier: heerlijke kikkererwten!
Kikkererwten in je curry? Hell yes!
Kikkererwten zijn echt de onbezongen helden van de plantaardige keuken. Ze zijn zacht van binnen, maar geven net genoeg bite om je curry spannend te houden. En omdat ze smaken als een sponsje (maar dan lekkerder, trust me), zuigen ze al die kokos-curry-goodness op. Resultaat? Elke hap is een bommetje van smaak. Plus: ze zitten vol eiwitten en vezels, dus je zit er lekker lang vol van. Win-win!
Zo maak je deze eenpans curry
De smaak van deze Thaise curry, die dus helemaal vegetarisch is, komt voornamelijk van de Thaise currypasta. Deze koop je gemakkelijk kant-en-klaar: met één klein pakje geef je dit recept meteen ontzettend veel pit. Letterlijk, want hij is best een beetje pikant, maar het maakt je Thaise curry vooral ook lekker kruidig en vol van smaak. Ik kook de rijst overigens in de saus voor extra flavour.
De wortel, aubergine, tomaten en kikkererwten zorgen voor flink wat voedzaamheid én goede voedingsstoffen in dit makkelijke recept voor doordeweeks. De kokosmelk én yoghurt als topping dienen als romige en vooral frisse tegenhanger – wel zo fijn, met al die intense smaken.
Maar varieer gerust met een andere basis: van bulghur tot Indiaas naanbrood.
Één pan, nul stress
We love eenpansgerechten. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Alles gaat gewoon lekker in één pan, geen gedoe met vijf pitten tegelijk of bergen afwas. Even de currypasta aanbakken voor die diepe smaak, kokosmelk erbij, groentes erin en lekker laten pruttelen. Binnen 25 minuten heb je een geurig, kleurrijk bord voor je neus staan. Perfect voor doordeweeks als je eigenlijk geen zin hebt om te koken, maar wel zin hebt in iets superlekkers.

Vegetarische Thaise curry met kikkererwten
Ingrediënten
- 150 g rijst
- 150 g waspenen of gewone wortels
- 1 aubergine
- 1 el zonnebloemolie
- 1 ui in ringen
- 500 ml groente bouillon
- 1 pakje rode Thaise currypasta à 70 g
- 1 blikje kokosmelk à 270 ml
- ½ bosje koriander steeltjes gehakt en blaadjes fijngesneden
- 2 tomaten in parten
- 1 blik kikkererwten à 200 g, afgespoeld
- 2 el dikke plantaardige yoghurt
Bereidingswijze:
- Snijd de ui in ringen, de waspenen in plakjes en de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm. Snijd ook de tomaten in parten en spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
- Verhit in een hapjespan de zonnebloemolie en bak de ui, aubergine in ongeveer 5 minuten omscheppend op halfhoog vuur zacht. Voeg de currypasta toe en bak 2 minuten mee.
- Haal intussen de blaadjes van de koriandersteeltjes en voeg deze samen met de tomaat en wortel toe aan de pan.
- Voeg de kokosmelk toe aan het gerecht en vervolgens de kikkererwten.
- Voeg nu de rijst en bouillon toe en laat de rijst in ongeveer 10 minuten garen. De saus moet iets dikker worden. Serveer in een kom, schep de yoghurt erop en bestrooi met wat extra korianderblaadjes.
Tip!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
