Ik heb al vele soorten op mijn website staan, maar deze vegetarische risotto met venkel en zeekraal is absoluut eentje om te proberen. Fris en goed gevuld, daar hoeft geen vis of vlees aan te pas te komen!
Van een goede risotto word ik diep gelukkig: romig, maar toch nog met een beet. En het roeren in die pan risotto is ook zo heerlijk meditatief…
Zeekraal… waar vind ik dat?
Zeekraal is een groente die vooral in Zeeland en op de Waddeneilanden bekend is, maar tegenwoordig heel Nederland heeft veroverd. Dit plantje groeit van nature op grond die met zeewater overspoeld is. Je vindt zeekraal bij de visboer, maar ook zeker bij de grotere supermarkten. Het is ziltig en lichtzout, echt het proberen waard. Zeker in deze vegetarische risotto met venkel!
Venkel vind ik sowieso een fantastische groente om te gebruiken; en vergeet de topjes niet te bewaren! Deze groene, fluffy blaadjes kun je fijnhakken en over deze romige risotto strooien als finishing touch.
Tip: gebruik een grote hapjespan met dikke bodem om deze risotto in te maken. Enne, goed blijven roeren!
Toch zin in iets anders dan deze vegetarische risotto?
Andere vegetarische risotto’s proberen? Check dan eens deze recepten:

Risotto met venkel en zeekraal
Ingrediënten
- olijfolie
- 300 gr risottorijst
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 2 venkelknollen dun gesneden
- 100 gr zeekraal
- 100 ml witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- rasp van ½ en sap 1 citroen
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 75 gr Parmezaanse kaas geraspt
Bereidingswijze:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg de risottorijst en knoflook toe, schep om en bak kort mee, tot de rijst glazig is.
- Giet de witte wijn bij de rijst. Draai het vuur omhoog en breng al roerend aan de kook. Zorg intussen dat de groentebouillon in een steelpan, tegen de kook aan, klaarstaat.
- Schep zodra de wijn is opgenomen een paar soeplepels bouillon bij de rijst. Laat de rijst onder regelmatig roeren garen. Voeg, wanneer het vocht bijna verdwenen is, meer bouillon toe. Na circa 20 minuten is de rijst gaar. (Is de bouillon op maar de rijst nog niet helemaal gaar, voeg dan wat extra kokend water toe.)
- Spoel de zeekraal af onder de koude kraan en laat uitlekken in een vergiet.
- Draai het vuur uit. Roer de geschaafde venkel, zeekraal, 50 gram Parmezaan en citroenrasp erdoor. Bestrooi met zwarte peper, dek af met het deksel en laat 5 minuten rusten.
- Proef de risotto, breng op smaak met zout en citroensap.
- Serveer met de overige Parmezaanse kaas er overheen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.