Tagliolini met gekarameliseerde venkel
35 minuten
Vandaag op het menu: tagliolini met gekarameliseerde venkel. Een simpele pasta bomvol smaken – en een combinatie die je wellicht niet zo snel had verwacht. Sinaasappel, basilicum en verse venkel blijken namelijk wonderwel bij elkaar te combineren!
Tagliolini: een heerlijke pastasoort
Er zijn zoveel soorten pasta, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit recept gebruik ik tagliolini. Deze pasta is net zo lang als spaghetti, maar platter en 2 à 3 mm breed. Je kunt het zien als het dunne zusje van tagliatelle. Kan je geen tagliolini vinden? Of heb je liever een andere pastasoort? Geen probleem! Je kunt het vervangen door elke andere lintpasta.
Wil je liever een wat gezondere en koolhydraatarme pasta? Kies dan eens voor courgetti. Dit zijn slierten van courgette; je kunt deze kant en klaar kopen bij de grotere supermarkt of zelf maken met een spiraalsnijder.
Mmm: gekarameliseerde venkel
Deze pasta is explosie van smaken, mede dankzij de venkel. Deze knol smaakt anijsachtig en kan je in zijn geheel toevoegen aan de pasta. Als je venkel verwarmd, wordt de smaak wat zachter en milder. Snij dunne plakken van de knol, maar vergeet ook zeker het venkelgroen niet. Gebruik deze groene fluffy topjes als garnering of mix het door de pasta.
Probeer ook eens mijn recept voor gegratineerde venkel met rode peper.
Tagliolini met gekarameliseerde venkel
Benodigdheden
- (Eventueel) mandoline
Ingrediënten
- 1 el boter
- 1 tl venkelzaad
- 2 venkelknollen in dunne plakken (eventueel met een mandoline)
- zeezoutvlokken
- ½ el bruine basterdsuiker
- 350 g verse tagliolini of andere verse lintpasta
- sap en rasp van ½ sinaasappel
- 1 tl wittewijnazijn
- 4 takjes basilicum blad geplukt
- parmezaanse kaas om te serveren
Instructies
- Verhit de boter met het venkelzaad in een hapjespan. Voeg de plakjes venkel en een snuf zout toe, doe het deksel op de pan en laat de venkel 10-15 minuten op laag vuur smoren.
- Strooi de basterdsuiker over de venkel en laat nog 10 minuten smoren.
- Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook voor de tagliolini.
- Voeg de tagliolini toe aan het kokende water. Voeg tegelijkertijd de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de wittewijnazijn toe aan de venkel. Schep goed om en laat zonder deksel rustig bubbelen.
- Giet de tagliolini af; bewaar een scheut van het kookwater. Voeg de pasta toe aan de venkel in de hapjespan en schep om met wat van het kookwater. Laat kort bubbelen tot de saus een klein beetje is ingedikt. Niet te lang, dan wordt de pasta te gaar.
- Serveer de pasta met het basilicumblad eroverheen en serveer desgewenst met geraspte parmezaanse kaas.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.