Ja, je leest het goed. Wit brood is terug. Je kent ‘m wel, dat knipwit of lampionnenbrood waar je als kind gek op was. Maar ook een goed knapperig stokbrood van de bakker op de hoek of zo’n echte Franse brioche. En vergeet de Aziatische variant niet; super fluffy milk bread en Japanse sando’s met eiersalade of zelfs vers fruit.
Weg met zuurdesem?
Oké, niet helemaal. Maar waar zuurdesem de afgelopen jaren zo’n beetje werd verheven tot heilige graal van het broodschap, zie je nu steeds vaker weer plek is voor mijn persoonlijke guilty pleasure: zacht en fluffy wit brood. Een casino witje, in perfecte vierkante plakjes, is gewoon onweerstaanbaar met een laagje roomboter en een dikke lik jam. Japans melkbrood? De naam alleen al zegt het: MELK. Fluffy, zacht, smelt-op-je-tong-goed. En dan heb je nog brioche, dat boterige, zoete, net-niet-cake-achtige brood waar je je tanden in wilt zetten alsof je nooit meer iets anders hoeft te eten.
Steeds vaker zie je in restaurants op de kaart gerechten met brioche staan of is het brood dat bij je eten wordt geserveerd ambachtelijk Frans wit brood in plaats van het vullende zuurdesem. En guess what? Mensen vinden het fantastisch. Want zuurdesem is misschien ambachtelijk, maar wit brood is comfort.
Azië snapt het allang
Voor wie denkt dat wit brood heel Europees is: think again. Azië loopt hier al decennia op voor. In Japan hoef je maar ‘sando’ te zeggen en je weet dat het menens is. Perfect gesneden, fluffy wit brood gevuld met alles van wagyu tot eiersalade, en niet zomaar eiersalade, nee – die next level fluweelzachte, mayonaise-zware Japanse egg sando. In Korea heb je melkbroodjes die je in je eentje op wilt eten, en in Taiwan maken ze van wit brood kunstwerkjes.
Die Aziatische liefde voor zacht, luchtig en lichtzoet brood heeft nu zijn weg gevonden naar menig Europees restaurantmenu. Waar je eerst zuurdesem kreeg bij je fancy voorgerecht, krijg je nu een gestoomd melkbroodje met boter en fleur de sel. En terecht. Want geef toe: als je moet kiezen tussen een knapperige, maar wat taaiere zuurdesemplak en een zacht, fluffy wit broodje, wat kies je dan? Precies.
Maar is wit brood niet ongezond?
Wit brood heeft een slechte reputatie, maar is het nou écht de boosdoener? Niet per se. Ja, volkorenbrood bevat meer vezels en voedingsstoffen, maar dat betekent niet dat wit brood automatisch slecht is. Sterker nog, Japans melkbrood wordt vaak verrijkt met melk en eieren, waardoor het meer eiwitten en vetten bevat dan standaard witbrood.
Bovendien wordt wit brood vaak beter verdragen door mensen met gevoelige darmen, omdat het minder vezels bevat dan volkorenbrood. Dus voordat je wit brood afzweert omdat je denkt dat het je vijand is, bedenk dat je van zuurdesem of volkorenbrood misschien juist opgeblazen raakt.
En dan nog even een fun fact: denk je dat je gezond bezig bent met een bruin brood van de supermarkt? Think again. Veel ‘bruine’ broden zijn eigenlijk gewoon wit brood met een likje moutsiroop of karamel voor de kleur. Dat volkorenbruin waar je zo trots op bent? Check het etiket. Als er geen ‘volkoren’ staat, is het waarschijnlijk een slimme marketingtruc. Wil je écht volkoren? Zoek naar brood dat is gemaakt van 100% volkorenmeel en niet gewoon een geverfd witje.
Throwback naar je jeugd
Wit brood is niet alleen een throwback naar je jeugd, het past ook perfect in de trend van luxe eenvoud. De beste ingrediënten, maar zonder poespas. Een perfect broodje met een dikke laag roomboter en misschien een snuf zout. Een gegrilde brioche met je favoriete beleg. En ja, zelfs zo’n dikke, glanzende plak knipwit van de ambachtelijke bakker. No shame in your game!
De lekkerste recepten met wit brood
Basisrecept briochedeeg

Als je een echt goede Franse bakker hebt, kun je je brioche zeker daar kopen. Maar het is ook leuk om eens zelf te maken. Dit is mijn basisrecept voor briochedeeg.
Briochebroodjes met kreeft en bieslookmayonaise

Weinig lekkerder dan deze lobster brioche roll.
Clubsandwich zalm met roomkaas en avocado

Een clubsandwich? Die moet en zal op wit brood. Deze club sandwich met zalm, roomkaas en avocado is mijn favoriet.
Wentelteefjes

Wentelteefjes hoor je gewoon te maken van super zacht wit brood.