Ja, zoals ik al zei, is dit een goddelijke combinatie van brownie en tiramisu of andersom, dus een tiramisu brownie. Het zijn twee echte klassiekers en niet voor niets dat twee desserts die los van elkaar al enorm lekker zijn, nu samen nog lekkerder zijn.
Tiramisu brownie
Ik noem het toch een tiramisu brownie. Het is dus precies wat ik zei: een combinatie van tiramisu en brownie. Om de smaak extra te versterken, doe ik wel ook een shot espresso door het brownie beslag. In alle eerlijkheid heeft dit recept de bittere noot van de koffie echt nodig, anders is het vooral zoet op zoet. Nu is het een combinatie van zoet, bitter, romig en daarbovenop een chocolade heaven.
Laag 1: Brownie
De basis van deze zoete hemel is de brownie. De brownie maken is heel makkelijk. Boter, suiker, eieren, chocolade en dus een shot espresso gaan in de mixer, nog wat laatste chocolade erdoor en bakken maar. Het fijne aan en brownie is ook dat deze geen lange oventijd heeft. In max. 25 minuten is hij gebakken tot perfectie en is het afkoelen misschien nog wel het moeilijkste van alles. Maar let op: de brownie moet echt volledig afgekoeld zijn, anders smelt de mascarponeroom er zo weer vanaf…
Laag 2: Tiramisu
Wanneer de brownie gebakken en afgekoeld is, top je hem af met een laag tiramisu. Eerst een laag lange vingers gedoopt in koffie en vervolgens een heerlijke romige mascarponeroom. Waar je bij een klassieke tiramisu meerdere lagen maakt, maak je er hier maar ƩƩn. Er zit tenslotte al een brownie onder. Als laatste stap nog een laagje cacaopoeder en klaar ben je!
Aan de bak
Aangezien dit dus eigenlijk twee recepten zijn, die vervolgens samengevoegd zijn, betekent dit dat je wel even bezig bent. Maar geloof me, het is het echt dubbel en dwars waard. En het mooie is, dat wanneer de brownie aan het afkoelen is, kan jij gewoon even het huishouden doen en dan heb je daarna dat stuk tiramisu brownie absoluut verdiend.
Tiramisu brownie recept
Ben je er klaar voor? Hier komt het tiramisu brownie recept.

Tiramisu brownie
Benodigdheden
- Rechthoekige bakvorm
- Bakpapier
- Keukenmachine
- spatel
- Mixer
- zeefje
Ingrediƫnten
Voor de brownie
- 180 gr pure chocolade
- 140 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 200 gr poedersuiker
- 2 eieren
- 1 shot espresso LāOR Supremo koffiecapsules
- 60 gr bloem
- 0.5 tl zout
- 100 gr chocoladedruppels of chocolade gehakt
Voor de tiramisu
- 5 eidooiers
- 100 gr kristalsuiker
- 500 gr mascarpone
- 1 shot espresso
- 0.5 pak lange vingers
- Cacaopoeder
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180ĖC. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Laat de 180 gr pure chocola au bain-marie smelten en laat afkoelen.
- Klop in de keukenmachine de boter en poedersuiker
- Voeg de eieren een voor een toe, vervolgens het shotje espresso gemaakt met de LāOR Supremo koffiecapsules.
- Voeg de gesmolten chocola toe en klop tot gemengd. Voeg nu de bloem toe en meng dit goed.
- Als laatste voeg je de chocoladedruppels (of gehakte chocola) toe en roer door met een spatel.
- Doe het beslag in de bakvorm en bak ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Wanneer de brownie gebakken is, kan je eventueel met een houten prikker kijken of de brownie gebakken is.
- Laat de brownie volledig afkoelen en maak ondertussen de tiramisu.
- Klop de eidooiers met de suiker lichtgeel en luchtig. Doe de mascarpone erbij en mix tot het een luchtig geheel is.
- Bedek de afgekoelde brownie met lange vingers ingedoopt in koffie en doe daaroverheen de mascarponeroom.
- Maak de tiramisu brownie af met een laagje cacaopoeder.
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka