Truffel: de paddenstoel met sterallures
De truffel is een van de meest begeerlijke en exclusieve producten ter wereld en zowel letterlijk als figuurlijk goud waard. Het is een van Toscane’s (waar ze op het platteland in grote hoeveelheden voorkomen) meest beroemde en geliefde producten en omdat de locals bijzonder trots zijn op deze regionale delicatesse, worden er door heel Toscane iedere herfst verschillende markten en festivals georganiseerd die speciaal gericht zijn op deze delicatesse. Een aanrader als je in de buurt bent.
Leuk weetje: in de middeleeuwen beschouwde men de truffel als het werk van de duivel! Nou, if eating truffels is wrong, I don’t want to be right.
De koks van de Franse koning Lodewijk de Grote herintroduceerden drie eeuwen geleden de truffel als een delicatesse en sindsdien is deze – nog steeds mysterieuze paddenstoel – niet meer weg te denken uit de klassieke en moderne keuken. Misschien denk je bij truffels aan extravagante recepten, maar het tegenovergestelde is waar. Juist door het simpel te houden komen ze het beste tot hun recht. Schaaf ze bijvoorbeeld eens over een Franse omelet of over de pizza, zoals deze met parmaham.
Kleine hoeveelheid, grootse smaak
De truffel is tegenwoordig goed verkrijgbaar in delicatessenzaakjes, maar helaas wel vrij prijzig. De prijs voor een kilo van de witte variant kan zelfs oplopen tot 6.500 euro. Ze worden niet voor niets het witte goud genoemd. Dit recept heeft gelukkig slechts een klein beetje zwarte truffel nodig voor de smaak – kan net, binnen budget.
Chantal’s favoriet
Deze pasta al tartufo is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Chantal Janzen, maar er is meer waar je haar áltijd voor mag wakker maken. Benieuwd? Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug


Pasta al tartufo
Ingrediënten
- 350 gr gemengde paddenstoelen
- 300 gr tagliatelle
- 1-2 el olijfolie
- 400 gr spinazie
- 100 gr + extra om te garneren geraspte pecorino
- 250 gr mascarpone
- 7 gr truffel
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Maak de paddenstoelen schoon. Snijd of scheur grote paddenstoelen eventueel in stukken.
- Kook de tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen rondom bruin. Voeg de spinazie toe en schep om tot de blaadjes geslonken zijn. Schep de mascarpone en pecorino erdoor, laat de pecorino op laag vuur zachtjes smelten. Breng daarna verder op smaak met peper en zout.
- Giet de pasta af, houd 50 ml kookvocht apart. Voeg zowel de tagliatelle als het kookvocht toe aan de saus en schep goed om.
- Verdeel over de borden en schaaf wat plakjes truffel over de pasta. Garneer met nog wat extra geraspte kaas.
- Tip: Je kunt in plaats van truffel ook een eetlepel truffeltapenade gebruiken en de pasta een drizzle met truffelolie geven.
- Recepten
- Budget recepten
- Dieetsoorten
- Italiaanse recepten
- Pasta recepten
- Podcast
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.