Sushi rijst weetjes
- Om maar meteen met de deur in huis te vallen: sushirijst bestaat niet! Er bestaat wel specifieke rijst die gebruikt wordt voor sushi, genaamd “sushi-no-moto” (sushi-basis). Het is een rijstsoort die rijk is aan amylose, een type koolhydraat dat ervoor zorgt dat de rijst na het koken nog stevig is. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de sushi niet uit elkaar valt wanneer deze in stukken gesneden wordt.
- De juiste manier om sushi-rijst te maken is door hem te koken in een mix van rijstazijn, suiker en zout. Dit proces wordt ook wel “sushi-su” genoemd.
- Sushi-chefs zijn vaak jaren bezig met het perfectioneren van hun sushi-rijst-kooktechnieken. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van de sushi-ervaring!
- Er zijn zelfs specifieke sushi-rijstkokers verkrijgbaar voor thuiskoks die hun eigen sushi willen maken.
- Er is een oud Japanse gezegde dat zegt: “Een goede sushi-chef kan worden beoordeeld aan de hand van zijn sushi-rijst alleen.”
Sushiballetjes met krab en furikake
Oké, échte sushi is dus serious business. Niet dat ik mijn eten niet serieus neem, maar voor mij mag het wel allemaal met een korreltje zout. Het moet tenslotte wel leuk blijven, mijn keuken is immers geen strafkamp. Voor deze sushiballetjes ga ik je dus ook niet vragen om de rijst vijf keer te wassen en eerst een haiku te schrijven voor de krab. Daar heeft tenslotte niemand tijd voor. Volg gewoon netjes de instructies in dit recept en je bent verzekerd van een onwijs lekker snack.

Sushiballetjes met krab en furikake
Ingrediënten
- 250 g sushirijst
- 3 eetlepels rijstazijn
- 2 tl suiker
- 1 tl zout
- 160 g krabvlees uit blik
- 2 eetlepels Japanse mayonaise
- 1/4 komkommer
- 1/2 avocado
- 4 eetlepels furikake
- sojasaus
- wasabi
- sushi-gember
Bereidingswijze:
- Laat de krab uitlekken. Snij de komkommer en avocado in kleine blokjes.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af. Voeg de rijstazijn, suiker en zout toe de aan nog warme rijst en meng goed door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng de uitgelekte krab met de Japanse mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak je handen nat en maak balletjes van de sushirijst ter grootte van een walnoot. Duw met je duim een holletje in de rijst en vul deze met een theelepel krab (of tonijn). Leg hier een blokje avocado of komkommer in en maakt het balletje dicht.
- Verdeel de furikake over een ondiepe schaal. Wentel de sushiballetjes door de furikake en zet ze op een bord.
- Serveer de sushiballetjes met sojasaus en wasabi en sushi gember.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
