It’s summer, summer, summertime
Deze summer rolls zijn gevuld met kipfilet, rijstvermicelli, rode kool en frisse komkommer. Zoete mango geeft het gerecht nog net even iets meer zomer, én dan natuurlijk nog die bloemen. Wil jij meer weten over eetbare bloemen, bijvoorbeeld waar je ze kunt kopen? Ik schreef er eerder dit handige artikel over. Of misschien wil je zelf eetbare bloemen gaan kweken in de moestuin?
Springrolls
Ik wil trouwens nog even iets ophelderen, want er bestaat wel eens verwarring over de naam. Zijn het nou springrolls of summer rolls? Het juiste antwoord is summer rolls. Het verschil tussen summer rolls en springrolls is dat de vulling van summer rolls rauw is en niet gefrituurd. De rijstvellen waarin de ingrediënten worden gerold zijn ook dunner dan die van springrolls.
Ik serveer deze heerlijke summer rolls met een homemade sweet chilisaus. Klinkt goed hé? Dus waar wacht je nog op, let’s get rolling!


Summer rolls met kip en bloemen en homemade sweet chili
Ingrediënten
Ingrediënten saus (pot 225 ml)
- 3 rode pepers
- 2 knoflooktenen
- 1 cm gember
- 70 g witte basterdsuiker
- 1 el maizena
- 1/2 limoen
- 1/2 tl zout
Ingrediënten summer rolls
- 1/2 komkommer
- 1/4 rode kool
- 1 mango
- 1 rode paprika
- 100 g rijsvermicelli
- 200 g kipfilet
- 2 el olie of boter
- Eetbare bloemen
- 12 rijspapiervellen
Bereidingswijze:
- Haal voor de sweet chilisaus de zaadjes uit de rode pepers en hak ze grof. Haal de schilletjes van de knoflook. Hak de gember fijn en doe samen met de peper en tenen knoflook in een keukenmachine. Hak fijn tot een glad mengsel.
- Laat de suiker samen met 120 ml water in een steelpannetje op laag vuur oplossen. Roer wanneer alle suiker is opgelost de peper, knoflookpasta en het zout er door, laat 2 minuten zachtjes koken.
- Klop maizena met wat water tot een papje en roer door de saus, zet eventueel het vuur iets hoger en laat de saus indikken tot een dikke siroop. Wanneer de saus afkoelt wordt hij nog iets dikker. Haal de pan van het vuur, knijp de limoen er bovenuit, roer door en schep over in een pot of kommetje en laat verder afkoelen. Bewaar in de koelkast.
- Snijd de komkommer, wortel, rode kool, mango en paprika in dunne reepjes. Overgiet de rijstvermicelli met kokend heet water en laat 2-3 minuten wellen tot de rijstvermicelli zacht is geworden.
- Bestrooi de kip rondom met peper en zout. Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak de kip in rondom bruin. Laat afkoelen en snijd in de kip in reepjes.
- Maak de rijstpapiervellen vochtig, laat ze 30 tellen weken in bord of schaal met water. Maak een (houten)plank vochtig (zodat dat rijstpapiervel er niet aan blijft plakken), leg een vochtig rijstpapiervel op de plank en leg de bloemen er op. Verdeel de reepjes groenten, fruit en kip er op. Leg de rijstvermicelli er in, vouw de zijkanten naar binnen en rol het rijstpapiervel op tot een rolletje. Maak zo alle springrolls. Serveer met de sweet chilisaus.
Tip!
Geen zin om zelf sweet chilisaus te maken? Sla stap 1 t/m 3 over.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.