Brioche
Laten we wel even beginnen bij het begin. Want wat is brioche eigenlijk? Komt ‘ie! Brioche is een zacht en luchtig Frans brood dat rijk is aan boter en eieren, wat het een lichtzoete smaak en een zachte, bijna cake-achtige textuur geeft. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of gebruikt voor sandwiches en toasts. Brioche wordt gekenmerkt door zijn goudbruine korst en gele, zachte binnenkant, wat dus ook weer komt door de boter en suiker.
Suikerbrood
In dit bakrecept, wordt het brood dus gevuld met de smaken van suikerbrood. En dat kennen we hopelijk allemaal wel. Het plakkerige brood met bonken suiker erin. Heerlijk! Wel is het grappig om te weten dat, suikerbrood is een traditioneel zoet brood uit Friesland is.

Foto door JoorKitchen voor het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.
Zelf brood bakken
Maar we laten vandaag zowel de Fransen als de Friesen met rust en gaan zelf brood bakken. Moeilijk is het niet. Zo doet de standmixer al het echte harde werk, maar let op. Je moet wel goed de tijd nemen voor dit recept. Wil jij namelijk het meest fluffy broodje serveren, dan moet je wachten, wachten en nog eens wachten. Maar de tijd is het waard, want als eindresultaat heb je een superzacht broodje vol smaak, beetje boter erop en klaar ben je. Prima klusje voor zondag bakdag als je het mij vraagt.

Suikerbrood-briochebollen
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gr bloem plus extra om te bestuiven
- 150 ml lauwe volle melk
- 175 gr ei losgeklopt
- 30 gr kristalsuiker
- 8 gr instant gist
- 7 gr zout
- 150 gr roomboter op kamertemperatuur
Voor de vulling
- 40 gr roomboter
- 1,5 el Ceylon-kaneel
- 90 gr suikerparels
Voor de topping
- 1 eidooier
- 1 el volle melk
Bereidingswijze:
- Meng voor het deeg alle ingrediënten, behalve de roomboter, in de kom van een standmixer met deeghaak. Mix in 5 minuten op 50% tot 60% power tot een heerlijk soepel deeg.
- Voeg dan de roomboter in kleine beetjes toe terwijl de machine draait en er een mooi, glad en tikkie slap deeg ontstaat. Dek de kom af met vershoudfolie en zet 3 uur in de koelkast. Langer mag ook. Ik maak dit deeg zelf altijd een avond van tevoren.
- Smelt voor de vullingde roomboter in een steelpan en roer hier de kaneel doorheen.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 22 cm. Schenk de kaneelboter erop en strijk direct egaal uit (anders zal de roomboter weer stollen door de temperatuur van het deeg). Strooi de suikerparels erover en druk deze zachtjes aan.
- Rol het deeg op in de breedte en verdeel in 10 gelijke stukken. Pak een stuk deeg en zet je hand als een soort kommetje om het deeg. Het deeg plakt een beetje aan het aanrecht, en door een ronddraaiende beweging te maken worden het mooie bollen. Leg de bollen deeg in verband op een met bakpapier beklede bakplaat met zo’n 3 cm ruimte ertussen.
- Dek af met een schone theedoek en zet op een warme plek van ongeveer 30 °C. Laat 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht. Meng de eidooier met de melk, bestrijk de bollen met het mengsel en bak de bollen in 20-22 minuten gaar en goudbruin. Vers zijn ze echt het allerlekkerst om te eten. Perfect voor de paas- of kerstbrunch. Je kunt ze ook invriezen of een paar dagen na het bakken oppiepen in de oven, of er lekkere wentelteefjes van maken.
- Dit recept is afkomstig uit het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.