Spelt-amandelcake met aardbeien

Bakken met spelt- en amandelmeel

In deze cake gebruik ik speltmeel en amandelmeel. Net een tikkie anders dan in veel standaard cakes dus, die over het algemeen worden gemaakt op basis van bloem of zelfrijzend bakmeel. Het verschil tussen meel en bloem? Meel is het gemalen hele graan, de hele gemalen speltkorrel in dit geval. Dat wordt bloem zodra je het meel zeeft. Bloem is fijner van structuur, maar bevat ook veel minder voedingsstoffen en vezels dan meel. Ik kies hier voor spelt omdat het een iets nootachtige smaak heeft, die heel goed past bij het amandelmeel. Amandelmeel is trouwens niets meer dan heel fijn gemalen witte amandelen. Dit meel houdt cakes en taarten, zoals deze spelt-amandelcake, lekker smeuïg en geeft een verfijnde smaak. Bovendien is het glutenvrij, handig dus om te gebruiken als je zonder gluten wilt bakken. Deze chocoladecake bijvoorbeeld.  To die for!

Spelt-amandelcake met aardbeien

Dit recept is perfect voor als je net begint met bakken, of er gewoon niet zo dol op bent. Iedereen kan het, het kost niet veel tijd en het resultaat is indrukwekkend. De aardbeien zorgen voor een fruitig, zoet accent en de gekaramelliseerde noten maken het lekker knapperig af. Je kunt voor deze spelt-amandelcake trouwens prima wat minder mooie aardbeien gebruiken. Doordat je ze meebakt, valt het niet op als ze niet perfect zijn. 

Spelt amandelcake met aardbeien
Totale tijd1 uur 25 minuten

Spelt-amandelcake met aardbeien en gekaramelliseerde noten

4.41 van 5 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 personen
  • 250 g zachte boter
  • 100 g gemengde ongezouten noten
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 g speltmeel plus extra
  • 75 g amandelmeel
  • snuf zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el melk
  • 250 g aardbeien vers of bevroren (bij bevroren langere baktijd)
  • 100 ml slagroom

Bereidingswijze: 

  • Smelt 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de noten een paar minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg 30 gram suiker toe, schep om en laat nog een paar minuten karamelliseren.
  • Laat de noten op een vel bakpapier afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • Klop de resterende boter en suiker met de vanillesuiker tot een bleek en luchtig beslag. Meng een voor een de eieren door het beslag.
  • Meng het speltmeel, amandelmeel, zout en bakpoeder door het botermengsel.
  • Klop er de melk doorheen.
  • Stort het beslag in de vorm en strijk glad.
  • Verdeel de aardbeien over de bovenkant (duw er een beetje in).
  • Bak de cake voor ongeveer 60 tot 75 minuten. Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Snijd de cake in plakken, serveer met een dot slagroom en de gekarameliseerde noten er overheen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Spelt amandelcake met aardbeien

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.