Wat is acai?
Acai, lieverd, is echt zoān superbesje dat je leven een beetje extra sjeu geeft. Komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied in BraziliĆ«, en groeit aan palmbomen, ja, echt waar, palmbomen! Het zijn van die kleine, donkerpaarse besjes boordevol antioxidanten, vezels en gezonde vetten. Denk: voeding en schoonheid van binnenuit. In BraziliĆ« eten ze het al eeuwen, meestal als een dikke, romige pulp. Het is een boost voor je lijf, je huid, en ja, ook je humeur. Kortom: acai is niet alleen voedzaam, het voelt als een klein tropisch feestje in een kom.
Tropische smoothiebowl
Acai is de naam die gebruikt wordt voor de bessen van de pinapalm. Het wordt al een tijdje gezien als superfood. De hype rondom acai is begonnen doordat in de Ophray Winfrey show de bes werd genoemd als een soort wondermiddel om af te vallen.
Of dat waar is? Daar zijn de heren geleerden het absoluut niet over eens, maar behalve die claim is het ook gewoon erg lekker. Het is fris en zuur en de kleur is waanzinnig. Je kunt het in poedervorm kopen waardoor het ook meteen goed houdbaar en makkelijk te doseren is.

Bramen en bessen
Heb je nou geen zin om acai te kopen wat je misschien verder niet gebruikt, dan kun je ook gewoon superfood van Nederlandse bodem gebruiken met bijvoorbeeld extra bramen en bessen in plaats van de acai. Smaakt ook heerlijk.
Ik maak de tropische smoothiebowl vervolgens af met banaan, kokosrasp en mango. Ik had op dat moment niet meer tropische vruchten maar je kunt het natuurlijk ook maken met ander tropisch fruit zoals papaja, passiefruit of wat je verder nog kunt vinden. Het is allemaal lekker.
Je kunt het behalve op de topping natuurlijk ook verwerken in de smoothie zelf. Ook erg lekker met bijvoorbeeld chiazaad of strooi er eens wat knapperige nootjes overheen. Je kunt hier erg goed amandelschaafsel aan toevoegen of wat gehakte hazelnoten.
Ben je wel van de tropische smaken? Check dan ook deze nectarine smoothiebowl eens.

Snel ontbijt met tropische smoothiebowl
Ingrediƫnten
- 50 gr bevroren acaipuree
- 75 gr bevroren bessen
- 2 rijpe bananen in stukken
- 50 ml amandelmelk
- 2 el kokosrasp
- 1/2 mango
Bereidingswijze:
- Snijd 1 banaan grod en doe met de acaipuree, bessen en amandelmelk in een blender. Draai tot een gladde dikke smoothie. Ā
- Doe de smoothie in een kom. Snijd de tweede banaan in plakjes en de mango in kleine blokjes en verdeel over de kom. Bestrooi met de kokosrasp.Ā
Tip!
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Fruit recepten
- Gezonde recepten
- Lactosevrije recepten
- Moederdag recepten
- Ontbijt recepten
- Smoothie recepten
- Snelle recepten
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka