Sinaasappelschillencake

Appels, peren, mango, bananen, aardbeien en ga zo maar door. Je hebt zoveel lekker fruit en daar kun je heel veel lekkere recepten mee maken. Dit keer ga ik aan de slag met sinaasappel, wie houdt er niet van? De frisse zoetzure fruitsoort is ontzettend lekker. Een klassieker onder de sinaasappel baksels is natuurlijk mijn sinaasappelschillen cake. Iedereen bij ons thuis houdt ervan. Hoe je die maakt en wat het precies is leg ik je uit! 

Sinaasappelschillencake

Een sinaasappelschillen cake is erg makkelijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt, is een krachtige blender. Alle ingrediënten voor de sinaasappelschillen cake stop je er in, je mixt het geheel voor ongeveer 20 tot 30 seconden en jouw beslag is klaar. Hoppa, de oven in! En waag het niet om de sinaasappel te schillen, die stop je met huid en haar in de blender. Say what?! Geloof het of niet, het maakt de cake extra lekker. Het maken van de frosting is ook zeker geen hogere wiskunde. De ingrediënten stop je in een kom en meng je door elkaar met een garde. Even wachten tot de cake is afgekoeld en je kunt de flinke laag frosting over de cake heen gieten. Bon appetit!

Hoe bekleed je een cakevorm met bakpapier?

Er zijn talloze kleine trucjes, ‘hacks’, om bakken makkelijker te maken. Dit keer heb ik de ultieme bakpapier tip voor jou bedacht. Wil je een bakvorm bekleden met bakpapier? Maak het dan eerst nat en verfrommel het papier. Op die manier is het veel beter plooibaar en kun je het goed over de vorm verdelen. Easy peasy lemon squeezy! Nog meer tips nodig? Dit zijn mijn favoriete keukenhacks.

De perfecte cake

Een droge of juist natte cake wil je absoluut vermijden. Dat is simpelweg niet lekker. Controleer daarom altijd eventjes of jouw cake goed is. Hoe je dat doet? Dat antwoord is simpel: met een satéprikker! Je prikt jouw satéprikker ongeveer vijf centimeter in de cake, die in de oven staat. Komt de satéprikker er vervolgens droog uit, dan is de cake gaar. Komt de satéprikker er nat uit, dan is de cake nog niet gaar en moet deze nog even in de oven blijven staan. Let wel op: het controleren van de cake moet je niet te vaak doen. De koude luchtstroom in de oven kan er (vooral in beginfase van het bakken) voor zorgen dat jouw cake niet goed gaat rijzen. Dat wil je natuurlijk niet. Open de oven daarom alleen als het noodzakelijk is.

Si, sinaasappel

Ik ben dol op fruit in combinatie met baksels. Vooral sinaasappels zijn geweldig. Ze hebben een lekkere friszure smaak en een heerlijke geur. Én de oranje-gele kleur geeft mij direct een vrolijk gevoel. Bij het bakken met sinaasappels is het belangrijk dat je kiest voor sinaasappels van goede kwaliteit. Kies ze daarom altijd zorgvuldig uit. Ik hoop dat je inmiddels mega enthousiast bent geworden en dit weekend deze ontzettend lekkere fruitcake op tafel zet. Heb je de sinaasappelschillen cake af? Deel jouw beauty dan vooral ook eventjes op Instagram of TikTok, ik vind het altijd erg leuk om te zien dat jullie mijn recepten maken.

 

Ben je benieuwd naar nog meer recepten met sinaasappel? Probeer dan ook eens mijn: cheesecake met gekonfijte sinaasappelyoghurt-sinaasappelcheesecakeelegant pie met peer, sinaasappel en bosbes en tulband met sinaasappel-roomkaasglazuur.

Sinaasappelschillen cake

Sinaasappelschillencake

4.53 van 17 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Zoet
Porties 10 plakken

Ingrediënten
 

Sinaasappelschillen cake

  • 4 eieren
  • 175 ml zonnebloem olie
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 hele sinaasappel
  • 1/2 citroen sap
  • 250 gr bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 1/2 tl zout

Frosting

  • 200 gr roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 100 ml slagroom
  • 1 rasp van een sinaasappel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en bestrijk met bakspray of boter.
  • Voeg alle ingrediënten toe aan een krachtige blender. Meng het voor ongeveer 20 tot 30 seconden. Er ontstaat dan een dik gietbaar beslag. NIET te lang mixen, anders wordt het bitter.
  • Vouw een bakpapiertje in het cakeblik en giet het beslag er in.
  • Bak de cake 1 uur lang op het middelste rooster van de oven. Controleer hierna of de cake gaar is met een tandenstoker.
  • Is de cake gaar? Dan haal je de cake uit de oven en laat je de cake volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen de frosting: Meng de roomkaas, slagroom, rasp van een sinaasappel en poedersuiker in een kom en mix het tot dat er geen klontjes meer in zitten.
  • Zodra de cake volledig is afgekoeld, verdeel je de frosting over de bovenkant van de cake. Je kunt de cake decoreren met sinaasappel schijfjes en sinaasappel rasp.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.