Chai cake: een herfstig bakrecept

2 uur 25 minuten

Zin in een lekker herfstig bakrecept? Dan is deze chai cake echt wat voor jou. De gesuikerde peren en de chai specerijen mix passen perfect bij het seizoen. Deze cake kun je tijdens een verjaardag op tafel zetten of gewoon lekker aan je fam serveren. Geniet ervan!

Chai

Alle chai lovers zijn gek op deze cake, waaronder ik. Chai is een Indiase thee gemaakt van zwarte thee, melk, kruiden en specerijen zoals kaneel, steranijs en gemberpoeder. Het is echt zo’n lekker herfstig, warm drankje. In dit gerecht gebruik ik geen zwarte thee, maar wel een chai specerijen mix. Die kun je gewoon in de supermarkt kopen. Vind je het leuker om je eigen chai mix te maken? Onderaan het recept deel ik hoe je dit kunt doen. De chai specerijen mix verwerk ik in het cakebeslag. 

Chai cake maken

Chai cake maken is echt zo’n lekker bakproject. Maak je geen zorgen, want het is helemaal niet moeilijk. Verwacht dat je ongeveer 25 minuten in de keuken staat, en de rest van de tijd wacht op het belletje van de oven. Wel tussendoor je cake even in de gaten blijven houden natuurlijk. 

Als eerst maak je de gesuikerde peertjes. Die gebruik ik als topping op deze cake. Het andere peertje verwerk ik in de cake. Die schep ik van tevoren even door de bloem, zodat ze niet allemaal naar de bodem zakken. Het cakebeslag maak je door de ingrediënten stap voor stap, volgens de bereidingswijze met elkaar te mixen. De peertjes en chai specerijenmixen voeg ik daar aan toe. De botercrème maak ik van boter, poedersuiker, vanille vla en gemberpoeder. Dit verdeel ik aan het einde over de afgekoelde cake.

Andere recepten met Chai spices

Deze chai cake is niet mijn enige recept met chai. Eerder maakte ik deze chai spiced crepe taartchai-gekruide warme chocolademelk met XL-smores en of course de welbekende chai latte. Probeer ze eens uit. 

Chai cake miljuschka

Chai cake miljuschka

Chai cake: een herfstig bakrecept

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang Zoet
Porties 8 plakken

Benodigdheden

  • Mixer
  • cakevorm 1 liter ingevet met boter
  • rooster (bijvoorbeeld taartrooster)
  • Bakplaat
  • Oven

Ingrediënten
 

  • 2 peren
  • 260 gr suiker
  • 430 gr roomboter
  • 3 eieren maat L
  • 200 gr bloem
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gr crème fraîche
  • 2,5 el chai specerijenmix
  • 1 cm gember geraspt
  • 100 gr poedersuiker
  • 200 gr vanillevla
  • 1 el gemberpoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht).
  • Begin met het maken van de gesuikerde peertjes. Boen 1 peer schoon. Snijd de peer in dunne plakjes. Strooi 70 gram suiker op een bord en wentel de plakjes peer door de suiker. Leg ze op een rooster en zet het rooster op een bakplaat. Bak ze 60 minuten in de oven, keer af en toe om. Haal ze uit de oven en laat ze op een bord afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze knapperig.*
  • Schil de andere peer een snijd in blokjes van 0,5 centimeter. Schep de blokjes door 1 eetlepel (10 gram) bloem (dit zorgt er voor dat niet alle blokjes naar de onderkant van de cake zakken) en zet apart.
  • Snijd 190 gram boter in blokjes. Klop de blokjes boter samen met de overige suiker met een mixer in ca. 10 minuten romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, wacht met het volgende ei toevoegen tot het vorige ei volledig door het botermengsel is opgenomen.
  • Zet, wanneer de suikerpeertjes uit de oven zijn, de oven op 180 graden (elektrisch), of 160 graden (hetelucht).
  • Roer de overige bloem samen met het zout, bakpoeder, crème fraîche, chai specerijen en gemberrasp (van 1 cm gember) door het boter/ei mengsel. Schep tot slot de blokjes peer erdoor. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de chai cake in 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Stort de cake uit de vorm, zet de cakevorm er overheen (zo blijft de cake lekker smeuïg) en laat volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen de botercrème. Zorg voor de botercrème dat alle benodigde ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop met een mixer 240 gram boter en poedersuiker tot een glad mengsel. Voeg de vanillevla en gemberpoeder toe en mix nog eens 3 minuten goed door. Zet apart. Niet in de koelkast, dan stijft het te veel op.
  • Verdeel, als de cake volledig is afgekoeld, de botercrème er over en versier met de gesuikerde peertjes.

Notities

*Hoe langer de peertjes in de oven, hoe meer uitgedroogd en knapperiger ze worden. Gebruik een taartrooster om de peertjes op te leggen in de oven, dan kan de warme lucht er van onder en boven langs waardoor ze mooi uitdrogen.
Tip
  • Zelf je eigen chai mix maken? Hak 2 tl kaneelpoeder, 3 steranijs, 2 hele kardemompeulen, 1 tl kruidnagel, 3 tl gemberpoeder, 1 tl gemalen zwarte peper en 0,5 tl nootmuskaat in een keukenmachine of in een vijzel zo fijn mogelijk. Zeef het daarna zodat er een poeder overblijft. Deze hoeveelheid is genoeg voor de cake.
  • Bij het maken van botercrème moeten alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, de botercrème kan anders gaan schiften. Is dit gebeurd? Zet de kom op een pan met een laagje water, verwarm de botercrème een klein beetje. En klop daarna met een mixer opnieuw goed door. Herhaal eventueel als dat nodig is. Heb je de botercrème in de koelkast gezet voor de volgende dag? Dan kun je ook deze methode gebruiken.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.