Panna cotta, zo klaar!
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echt niet ingewikkeld om een prachtige panna cotta met de juiste structuur op tafel te zetten. Het is uiteraard wel belangrijk dat je de goede hoeveelheid gelatine hiervoor gebruikt. Wil je liever geen gelatine gebruiken en je panna cotta vegan houden? Dan kun je de gelatine vervangen door agar agar.
Persoonlijk vind ik de structuur daarvan wat steviger dus hou daar rekening mee als je de gelatine niet wilt gebruiken.

Verse aardbeien met panna cotta
We zitten nu midden in het aardbeienseizoen dus de topping voor deze panna cotta versie is heel eenvoudig gehouden. Ik heb de aardbeien enkel een beetje geprakt en er een coulis van gemaakt. Ze zijn al zoet genoeg van zichzelf dus je hebt echt niet veel meer nodig.
Zijn jouw aardbeien niet zo zoet? Dan kun je er natuurlijk altijd een klein schepje suiker of honing aan toevoegen of overheen drizzelen.
Storten van de panna cotta
Ook dit is niet zo ingewikkeld. Ik maak de panna cotta’s altijd in daarvoor speciaal gemaakte vormpjes van aluminium. Die laten hitte snel door dus voor het storten vul ik een bakje met heet water. Ik doop de panna cotta dan tot aan de rand (natuurlijk zorgen dat er geen water in het bakje komt!) en wacht even tot je ziet dat de randen een heel klein beetje vloeibaar worden.
Ik neem nu een schoteltje, zet dat op het panna cotta vormpje, hou het geheel goed vast met twee handen en draai het om. Ik schud een keer en dan hoor je vanzelf het plop geluid om aan te geven dat de panna cotta is los gekomen. Serveer met fruit naar keuze zoals aardbeien, bramen, blauwe bessen vijgen en je bent klaar!

Romige panna cotta met aardbeien
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 5 blaadjes gelatine
- 300 ml volle melk
- 3 kardemompeulen
- 80 gr suiker
- 300 ml slagroom
- 200 gr fruit naar keuze: aardbeien, bramen, frambozen, vijgen, blauwe bessen
Bereidingswijze:
- Week de gelatine 5ā10 minuten in koud water.
- Kneus de kardemompeulen en doe ze samen met de melk in een steelpan. Laat de melk op laag vuur circa 15 minuten zachtjes trekken, maar zorg dat deze niet kookt.
- Voeg de suiker toe aan de hete melk en roer tot deze volledig is opgelost. Knijp de gelatine uit en laat in de warme melk smelten.
- Roer deĀ slagroom door het mengsel en zeef het vervolgens.
- Schenk de panna cotta in de vormpjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Houd de vormpjes kort in heet water en laat de panna cotta op de borden glijden. Voeg herfstfruit toe.Ā
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka