Snel klaar, deze pannacotta
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echt niet ingewikkeld om een prachtige pannacotta met de juiste structuur op tafel te zetten. Het is uiteraard wel belangrijk dat je de goede hoeveelheid gelatine hiervoor gebruikt. Wil je liever geen gelatine gebruiken en je pannacotta vegan houden? Dan kun je de gelatine vervangen door agar agar.
Persoonlijk vind ik de structuur daarvan wat steviger dus hou daar rekening mee als je de gelatine niet wilt gebruiken.
Verse aardbeien
We zitten nu midden in het aardbeienseizoen dus de topping voor deze versie is heel eenvoudig gehouden. Ik heb de aardbeien enkel een beetje geprakt en er een coulis van gemaakt. Ze zijn al zoet genoeg van zichzelf dus je hebt echt niet veel meer nodig.
Zijn jouw aardbeien niet zo zoet? Dan kun je er natuurlijk altijd een klein schepje suiker of honing aan toevoegen of overheen drizzelen.
Storten van de pannacotta
Ook dit is niet zo ingewikkeld. Ik maak de pannacotta’s altijd in daarvoor speciaal gemaakte vormpjes van aluminium. Die laten hitte snel door dus voor het storten vul ik een bakje met heet water. Ik doop de pannacotta dan tot aan de rand (natuurlijk zorgen dat er geen water in het bakje komt!) en wacht even tot je ziet dat de randen een heel klein beetje vloeibaar worden.
Ik neem nu een schoteltje, zet dat op het pannacotta vormpje, hou het geheel goed vast met twee handen en draai het om. Ik schud een keer en dan hoor je vanzelf het plop geluid om aan te geven dat de pannacotta is los gekomen. Serveer met de aardbeien en je bent klaar!
Check ook eens deze pannacotta met witte chocola en biet!

Romige pannacotta met aardbeien
Ingrediënten
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 50 ml citroensap
- 340 ml slagroom
- 110 gr suiker
- 500 gr volle yoghurt
- 1 tl vanille extract of merg uit een vanillestokje
- 200 gr verse aardbeien
Bereidingswijze:
Instructies
- Zet de blaadjes gelatine in een kom met koud water in de week voor minimaal 5 minuten.
- Doe het citroensap, de slagroom en de suiker bij elkaar in een steelpannetje. Zet dit op het vuur en verwarm tot de suiker is opgelost en de room goed warm is maar nog niet kookt. Knijp de gelatine uit en roer dit door het warme mengsel. Voeg de yoghurt en de vanille erbij en roer alles goed door.
- Giet in je klaarstaande pannacotta vormpjes, dek af met plastic folie en zet dit minimaal 4 uur in de koelkast maar liever nog langer.
- Wil je de pannacotta uit het vormpje halen, vul dan een ruime kom met heet water en hou het vormpje daar even kort in. Je ziet als het goed is dat de randen iets ‘smelten’ en zo los laten. Keer om op een bord, hou de kom en het vormpje goed vast, draai om en schud het in een keer eruit.
- Serveer de pannacotta met de verse aardbeien.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.