Anijscrêpes met rabarber, aardbeien en hangop

8 uur 40 minuten

In Nederland hebben we de pannenkoek en in Frankrijk de crêpe. Mijn laatste Miljuschka Magazine (editie 7) stond helemaal in het teken van Frankrijk en joie de vivre. Waar ik de kinderen het gelukkigst mee maak? Crêpes natuurlijk. Samen met Rembrandt en Felina ben ik de keuken in gedoken en hebben we een hele stapel ongewone en overheerlijke crêpes gebakken, zo ook deze anijscrêpes. 

Anijscrêpes met rabarber, aardbeien en hangop

Zoete Hollandse aardbeien, zurige rabarber van eigen bodem: voor mij is dit het begin van de lente, maar dan op het bord. Vind je anijszaad te intens, gebruik dan zo’n blokje voor anijsmelk – pure nostalgie. Geen geduld voor hangop? Met een dot Griekse yoghurt ben je meteen klaar.

anijscrepes rabarber

Anijscrêpes met rabarber, aardbeien en hangop

No ratings yet
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 40 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Frans, Hollandse keuken
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Schone keukendoek
  • Mixer
  • fijne zeef
  • Koekenpan met een diameter van 18cm

Ingrediënten
 

  • 1,5 lt volle yoghurt
  • 3/4 rabarberstelen
  • 3 el rietsuiker
  • 300 gr aardbeien
  • 25 gr roomboter + extra, om in te bakken
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 3-4 el poedersuiker
  • 125 gr bloem
  • 2 el gestampte muisjes + extra, voor bestuiven
  • 1 tl anijszaad (toko of natuurwinkel)
  • 1 ei
  • 250 ml volle melk

Instructies
 

  • Spoel de keukendoek goed met lauw water om een eventuele wasmiddelsmaak eruit te spoelen. Hang de doek in een vergiet, hang die in een ruime kom en schenk de yoghurt in de doek. Leg er een deksel op, zet in de koelkast en laat in ca. 8 uur uitlekken.
  • Is de hangop klaar? Verwarm de oven voor tot 180 graden (hetelucht 160 graden). Snijd de rabarber in schuine stukken van 6 cm en verdeel ze over een ovenschaal. Bestrooi met de rietsuiker, giet er 50 ml water bij en rooster de rabarber in ca. 15 minuten beetgaar. Halveer de aardbeien, verwijder eventueel de kroontjes.
  • Smelt de 25 gram boter en zet tot gebruik weg. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop met de mixer de slagroom met de poedersuiker en het vanillemerg stijf. Spatel de slagroom zo luchtig mogelijk door de hangop.
  • Zeef de bloem met de gestampte muisjes en een snuf zout boven een kom. Kneus het anijszaad met de platte kant van een keukenmes en voeg het samen met het ei toe, roer met een garde glad. Voeg beetje bij beetje de melk en als laatste de gesmolten boter toe en mix tot een glad beslag. Krijg je geen glad beslag? Mix het dan met een mixer.
  • Verhit een koekenpan (ca. 18 cm) op middelhoog tot hoog vuur, doe er wat boter in en schenk er een beetje beslag in. Verdeel het beslag, door de pan te zwenken, gelijkmatig over de pan en maak zo de crêpe zo dun mogelijk. Bak in ca. 1 minuut aan een kant bruin, keer om en bak de andere kant. Maak zo 8 kleine crêpes.
  • Vouw de crêpes dubbel, leg ze op de borden en verdeel er de hangop, aardbeien en rabarber over. Besprenkel de hangop met wat van het rabarbervocht uit de ovenschaal. Bestuif eventueel met extra gestampte muisjes.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

anijscrepe

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.