Risotto met geroosterde tomaten, rozemarijn en basilicum

Romig en vol smaak, zeker door de Parmezaanse kaas en witte wijn. Ga voor een sterke (groente)bouillon en serveer met extra geroosterde tomaatjes uit de oven.

Liever een andere risotto? Probeer dan eens deze rode risotto met walnoten en pecorino

Risotto met geroosterde tomaat

Risotto met geroosterde tomaat
Totale tijd40 minuten

Risotto met geroosterde tomaten, rozemarijn en basilicum

4.42 van 34 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 300 gr risottorijst
  • 1 takje rozemarijn naaldjes grofgehakt
  • 500 gr trostomaatjes grote in kwarten, kleine doormidden
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon (ongeveer)
  • 75 gr Parmezaanse kaas geraspt, plus extra om te serveren
  • 1 bosje basilicum blad geplukt

Bereidingswijze: 

  • Verhit de oven voor op 180 °C.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg de risottorijst en rozemarijn toe aan de ui, schep om en bak kort mee, tot de rijst glazig is.
  • Spreid intussen de trostomaatjes uit over een bakplaat. Druppel er de rest van de olijfolie overheen en bestrooi met wat zout. Schuif de tomaten in de oven en rooster ze 20 minuten.
  • Giet de witte wijn bij de rijst. Draai het vuur omhoog en breng al roerend aan de kook. Zorg intussen dat de groentebouillon in een steelpan, tegen de kook aan, klaarstaat.
  • Schep zodra de wijn is opgenomen een paar scheppen bouillon bij de rijst. Laat de rijst onder regelmatig roeren garen. Voeg, wanneer het vocht bijna verdwenen is, meer bouillon toe. Na circa 20 minuten is de rijst gaar. (Is de bouillon op, maar de rijst nog niet helemaal gaar/ Voeg dan wat extra kokend water toe.)
  • Roer de geroosterde tomaatjes met het vocht dat eruit is gekomen door de risotto. Schep de Parmezaanse kaas en het basilicumblad erdoor. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten.
  • Proef, breng op smaak met zout en peper en serveer met de extra Parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 486kcalKoolhydraten: 75gProteine: 13gVet: 13gVerzadigde vetten: 4gCholesterol: 13mgNatrium: 1315mgKalium: 493mgVezels: 4gSuiker: 10gVitamine A: 1827IUVitamine C: 21mgCalcium: 259mgIJzer: 4mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.42 from 34 votes (33 ratings without comment)