Risotto met shiitake en roquefort

45 minuten

Een gerecht vol krachtige smaken: dat is deze risotto met shiitake en roquefort. Comfort food van de bovenste plank, gemáákt voor dagen waarop je wel een verzetje kunt gebruiken. Benieuwd naar het recept?

Risotto maken

Voor het bereiden van een lekker risottorecept geldt eigenlijk altijd dezelfde bereidingswijze. Een goede risotto is heerlijk romig en daarom bak je vaak de rijst eerst altijd even kort in een royale hoeveelheid boter met een uitje. Vervolgens blus je de inhoud van de pan af met wat witte wijn, als tegenhanger van de zoute bouillon. Nadat de rijst alle wijn heeft geabsorbeerd voeg je steeds kleine beetjes bouillon toe. Daarna maak je hem af door er kaas en nog wat boter aan toe te voegen, voor de finishing touch. Je noemt dit (af)monteren. Hierdoor ontstaat die heerlijke zachte, romige smaak.

Paddenstoelen en risotto: een gouden duo

Dat ik dol ben op risotto, kun je wel zien aan het aantal recepten in mijn database. Ik maak risotto het hele jaar door, steeds met andere ingrediënten – afhankelijk van het seizoen. Met name in de herfst vind ik paddenstoelen een geweldig ingrediënt om te gebruiken, maar ook in andere seizoen zijn er pareltjes, zoals cantharellen, te vinden. Er zijn talloze verschillende soorten, zodat je er eindeloos mee kunt variëren. Oesterzwammen en kastanjechampignons gebruik ik graag vers, net als shiitake. Gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) vind ik ook heerlijk, en gebruik ik in dit gerecht. Het heeft een heel sterke, geconcentreerde smaak, dus je hebt er maar weinig van nodig. Shiitake gebruik ik overigens ook heel graag in Aziatische gerechten, omdat ze iets vlezigs hebben en lekker uitgesproken zijn qua smaak. In deze vega ramen zijn ze bijvoorbeeld geweldig!

Zo maak je dit gerecht

Het gerecht begin met sjalot, waar ik dol op ben. Iets milder dan gewone ui en met een verfijnde ui-achtige smaak: perfect voor in dit gerecht. Licht zoete prei past heel goed bij het aardse van de paddenstoelen, daarom gebruik ik dat graag ook in deze risotto met shiitake. Voor een beetje pit voeg ik roquefort toe: een blauwe kaas met een stevige smaak. Ben je geen fan van blauwschimmelkaas? Iets als zachte geitenkaas of feta zou hier ook lekker zijn. Een extra tip voor perfecte risotto met shiitake en roquefort: laat ‘m voor het serveren nog een minuut of 5 rusten. Hierdoor neemt de rijst ieder laatste druppeltje bouillon en boter of olie op en wordt alles zo perfect smeuïg.

Heb je al honger? Ik wel!

Risotto met shiitake en roquefort

Risotto met Shiitakes en roquefort

4.20 van 15 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 l hete groentebouillon
  • 4 el olijfolie
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 2 preien in ringen
  • 200 g shiitakes in plakjes
  • 125 g kastanjechampignons in kwarten
  • 50 g Parmezaanse kaas plus extra
  • 100 g roquefort verkruimeld
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Houd de bouillon in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpanen fruit hierin de sjalot 5 minuten.
  • Schep de risottorijst erdoor en laat de rijst in enkele minuten glazig en goed heet worden. Draai het vuur naar middelhoog, giet de witte wijn in de pan en laat bijna volledig verdampen.
  • Voeg vervolgens steeds 2 soeplepels hete bouillon toe aan de pan en laat de bouillon al roerend opgenomen worden door de rijst. Blijf bouillon toevoegen en roer tussendoor steeds tot het vocht is opgenomen. Ga zo verder tot de bouillon op is en de rijst beetgaar. Is de bouillon op voordat de rijst klaar is, gebruik dan nog wat kokend water.
  • Bak intussen de prei circa 5 minuten in 1 eetlepel olijfolie, of tot de ringen zacht zijn. Schep uit de pan.
  • Verhit nog 1 eetlepel olijfolie in de pan en roerbak de shiitakes en kastanjechampignons op middelhoog tot hoog vuur in 5-7 minuten bruin en gaar.
  • Schep de prei, de paddenstoelen, de Parmezaanse kaas en drie kwart van de roquefort door de rijst. Doe de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten.
  • Serveer de risotto met de rest van de roquefort eroverheen gekruimeld en bestrooid met zwarte peper.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Risotto met shiitake en roquefort

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.