Rhubarb fool – een rabarberdessert met pistache

Rhubarb fool is een klassiek Engels dessert en er bestaan allerlei varianten op. Maar de basis ingrediënten voor dit toetje zijn – uiteraard – rabarber en slagroom. Verder kom je variaties tegen met yoghurt én varianten waarbij custard wordt gebruikt. Ook lekker.

Voor dit dessert koos ik voor gecondenseerde melk én slagroom. Door het zoete van de gecondenseerde melk heb je geen extra suiker nodig; dat lost de gecondenseerde melk wel op. En hoewel ik normaal gesproken geen groot fan ben van gecondenseerde melk (behalve om dulce de leche te maken), is het in dit toetje heerlijk. Gecombineerd met het zurige van de rabarber is dit een dessert waar je in deze tijd van het jaar iedereen blij mee kunt maken!

Tip: maak dit dessert extra feestelijk en serveer de rhubarb fool in mooie wijnglazen of cocktailglazen.

rabarber fool 2
Totale tijd40 minuten

Rhubarb fool

4.72 van 7 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 personen
  • 400 gr rabarber in 3 cm stukken gesneden
  • 80 gr kristalsuiker
  • 3 kardemompeulen gekneusd
  • 1 roze grapefruit of bloedsinaasappel rasp en sap. Je hebt ongeveer 125 ml sap nodig
  • ½ limoen sap
  • 100 gr gecondenseerde melk
  • 1 tl geraspte gember
  • 300 ml slagroom
  • 2 el gehakte pistache

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven op 180˚C
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de stukken rabarber overheen. Strooi hier de suiker, kardemompeulen, bloedsinaasappel rasp en sap en de limoensap overheen. Dek af en rooster voor 20 minuten.
  • Haal uit de oven, verwijder de folie en laat het volledig afkoelen.
  • Haal de kardemom peulen weg. Doe de helft van de rabarber in de keukenmachine en draai glad. Voeg wat van de siroop daar aan toe.
  • Combineer de puree met de gecondenseerde melk en een snufje zout. Roer de gember erdoor.
  • Klop de slagroom tot medium stijve pieken en vouw dan de rabarber mix erdoor.
  • Schep de mousse in mooie glazen en zet het voor een paar uur in de koeling of voor een nacht. Top met de rest van de rabarber en de siroop en verdeel de pistache erover.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

rabarber fool

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.