Wat is er beter dan een traybake? De oven doet bijna al het werk, zodat jij ondertussen iets anders kunt doen. Deze traybake is een variant op een ratatouille, een zomerse Franse groentestoof.
Ratatouille: zomertopper uit la douce France
Een klassieke Franse ratatouille bestaat uit verschillende zomerse groente. Denk aan ui, courgette, paprika en aubergine en tomaten. Wat er precies ingaat verschilt per streek en kok, maar het is een gerecht dat veel gegeten wordt. Bijkomend voordeel: dit is zo’n gerecht dat iedere dag lekkerder wordt. Perfect dus om te maken en een paar dagen van te eten. De eerste dag op zichzelf, zoals in deze traybake, de dag erna bijvoorbeeld als salade en de derde dag misschien als topping van een pizza of op platbrood? Kan allemaal.
Traybake for the win
Traybakes zijn perfect voor drukke dagen, want je kunt ze goed voorbereiden én je hebt er vrijwel geen omkijken naar. Voor deze traybake met ratatouille en kalkoen bakken we de kalkoen wel even in de pan aan, voor een extra mooi kleurtje. Afgezien daarvan en van wat licht snijwerk, hoef je voor deze maaltijd nauwelijks iets te doen. Dit gerecht is low-carb van zichzelf, maar je zou er geroosterde aardappeltjes of wat brood bij kunnen serveren als je zin hebt in wat stevigers. Heb je de traybake-smaak helemaal te pakken? Probeer dan bijvoorbeeld deze traybake met kip en courgette!

Ratatouilletraybake met kalkoen
Ingrediënten
- 1 grote courgette in schuine plakjes
- 1 grote aubergine in plakjes
- 2 rode paprika’s in stukken
- 250 g kleine pruimtomaatjes
- 1 rode ui in partjes
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 1 bosje verse Italiaanse kruidenmix blad gerist/geplukt
- extra vergine olijfolie
- sap van ½ citroen
- 1 el wittewijnazijn
- zout en zwarte peper
- 500 g kalkoenfilet
- 100 g feta of witte kaas in kleine blokjes
- 2 takjes basilicum blad gescheurd
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de courgette, aubergine, paprika, tomaatjes, ui en knoflook in een ovenschaal.
- Voeg de Italiaanse kruiden toe. Schenk er 3 eetlepels extra vergine olijfolie, het citroensap en de witte wijnazijn overheen, bestrooi met zout en peper en hussel goed.
- Bestrooi de kalkoenfilet met zout en peper en bak het vlees in een antiaanbakpan met 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur rondom bruin.
- Leg het vlees bovenop de groenten in de ovenschotel en zet 25 minuten in de oven.
- Bestrooi vlak voor het serveren met verkruimelde feta en basilicum.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.