Tikka traybake met kip, bloemkool en trostomaatjes

1 uur

De traybake is een supersimpel recept dat niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken. Vandaag maak ik een tikka traybake met kip, bloemkool en trostomaatjes. Rijk aan smaak, en hartstikke gezond!

 

 

Tikka traybake 

Deze traybake bestaat uit kip, bloemkool en trostomaatjes. De naam tikka is afkomstig van de tikka masala kruidenpasta die ik hierin verwerk. Dit is een medium pittige Indiase kruidenpasta, op basis van tomaat en versgemalen specerijen. Ik leg alles op één platte ovenplaat met opstaande randen of ovenschaal, en laat de oven vervolgens lekker het werk doen. Naast de traybake kook ik apart nog wat rijst. Ideaal voor een makkelijk diner!

Maak ook eens mijn traybake met kip, courgette en balsamico. Dit is ook een pittige, smaakvolle traybake!

Tikka masala: de smaakmaker

In dit gerecht gebruik ik tikka masala currypasta. Ik maak het mezelf wat makkelijker, en koop deze pasta kant-en-klaar in de toko of supermarkt. Deze kruidenpasta is een goede toevoeging aan curry’s, en perfect als marinade.

Ik bestrijk de kipdrumsticks ermee, en maak met het overige deel een tikkasaus. Aan deze saus voeg ik kokosmelk, gember, knoflook, chilipeper, koriander en amandelmeel toe. Deze saus schenk ik vlak voor het opdienen over de rijst en kip. Dit zorgt voor een rijke, kruidige smaak aan het gerecht. Geloof mij, dit wil je niet missen!

Tip: bang dat de tikka masala te pittig is? Er is ook een extra milde versie te verkrijgen. Houd je juist van spicy? Voeg dan wat dun gesneden rode chilipeper toe als garnering.

Tikka traybake met kip, bloemkool en trostomaatjes

Tikka traybake met kip, bloemkool en trostomaatjes

Tikka traybake met kip, bloemkool en trostomaatjes

4.22 van 60 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang diner, Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • grote ovenschaal of een bakplaat met opstaande randen

Ingrediënten
 

  • 4 kipdrumsticks
  • 6 el tikka masala kruidenpasta
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 cm gemberwortel geraspt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode chilipeper zaadjes eruit, fijngesneden
  • ½ bosje koriander steeltjes fijngesneden, blad grofgehakt
  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 1 blik kikkererwten van 400 g afgespoeld, uitgelekt
  • 2 sjalotjes in dikke ringen
  • zout en zwarte peper
  • 250 g trostomaatjes in 4 porties verdeeld
  • ½ el olijfolie
  • 300-350 g zilvervliesrijst
  • 2 el amandelmeel
  • 1 limoen in partjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bestrijk de kipdrumsticks met 2 eetlepels tikka masala currypasta.
  • Klop de rest van de tikka masala kruidenpasta in een grote mengkom los met 1-2 eetlepels van de kokosmelk. Roer hier de gember, knoflook, chilipeper, koriandersteeltjes en de rest van de kokosmelk doorheen.
  • Voeg de bloemkool, kikkererwten en sjalot toe en schep om. Verdeel over een grote ovenschaal of een bakplaat met opstaande randen.
  • Leg de kip erbij. Bestrooi met wat zout en peper en bak het geheel 35-40 minuten in de oven, of tot de kip gaar is. Leg na 20 minuten de trostomaatjes in de ovenschaal en druppel de olijfolie over de tomaatjes.
  • Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Haal de trostomaatjes en kip uit de ovenschaal. Schep het amandelmeel door de tikkasaus. Serveer de saus over de rijst en top met de kip en trostomaatjes. Serveer met de partjes limoen en het korianderblad.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.