Wat is een quesedilla?
Een quesedilla is een platte en gevulde tortilla. In negen van de tien gevallen zit er in een quesedilla kaas. Vaak zijn de randjes dichtgeknepen zodat de vulling er niet uit kan lopen. Je kunt het nog het beste vergelijken met onze tosti. Dat kan dus 1 tortilla zijn die is dubbelgeklapt of het kunnen twee tortilla’s zijn die op elkaar komen te liggen. Ben je vergeten hoe het ook alweer zit met tortilla’s, quesedilla’s en alle andere namen van Mexicaanse gerechten? In deze post leg ik alles haarfijn aan je uit.
Quesadilla met pulled chicken en tomatenrelish
Deze tortilla vul ik met lekker veel kaas. In dit geval ga ik voor een mix van oude belegen kaas en mozzarella. Je kunt natuurlijk ook een andere kaas gebruiken, zorg er wel voor dat de kaas alles lekker bij elkaar smelt. Verder vul ik de tortilla met een zelfgemaakte pulled chicken van kip, komijnpoeder, verse koriander, zeezout vlokken en peper. De tortilla bak ik voorzichtig in de koekenpan. Let op: hier wordt het moeilijk. Draai de quesedilla heel voorzichtig om, anders valt alles eruit en kun je weer opnieuw beginnen. Dat wil je natuurlijk niet!
De krokant gebakken quesadilla’s serveer ik met een lekkere guacamole maken en een tomatenrelish. Echt om van te smullen. Aii aii aii!


Quesedilla met pulled chicken en tomatenrelish
Ingrediënten
QUESEDILLA’S
- zonnebloemolie
- 8 tortilla’s
- 2 kipfilets
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen koriander
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 2 el jalapeñopeperplakjes pot, fijngesneden
- 4 lente-uitjes in dunne ringen
- 100 g geraspte belegen kaas of mozzarella
- 4 el zure room
- 1 limoen in partjes
TOMATENRELISH
- 500 g lekkere rijpe tomaten fijngehakt
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1 tl suiker
- 1 tl zeezoutvlokken
- 1 teen knoflook geperst
- ½ bosje koriander blad fijngehakt
- 2 tl rodewijnazijn
Bereidingswijze:
- Doe voor de tomatenrelish de tomaten met sap en al in een koekenpan. Voeg de rode ui en de extra vergine olijfolie toe. Strooi er de suiker en de zeezoutvlokken overheen en schep om. Verhit op middelhoog vuur en laat 5 minuten pruttelen.
- Schraap het tomatenmengsel in een kom of pot, roer de knoflook erdoor en laat 15 minuten afkoelen. Roer de koriander en rodewijnazijn erdoor.
- Verhit intussen een scheut zonnebloemolie in een koekenpan, waar de tortilla’s straks plat in passen. Bestrooi de de kipfilets met de komijn, koriander en zeezoutvlokken en peper. Bak ze in 15 minuten rondom bruin en gaar. Laat ze iets afkoelen en trek ze met twee vorken uit elkaar.
- Roer eventuele aanbaksels in de koekenpan los en doe ze bij de pulled chicken. Verhit opnieuw een klein scheutje olie in de koekenpan. Bestrijk 1 tortilla met 1 eetlepel tomatenrelish en leg met de bestreken kant naar boven in de pan. Verdeel er snel een kwart van de pulled chicken overheen en bestrooi met een kwart van de overige toppings: jalapeñopeper, lente-ui en geraspte kaas. Schep er 1 eetlepel zure room op en leg er een tweede tortilla bovenop.
- Draai de quesadilla voorzichtig om zodra de onderkant goudbruin is en bak de andere kant nog een paar minuten. Herhaal met de overige tortilla’s en vulling. Serveer ze in punten gesneden met extra tomatenrelish en partjes limoen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.