De lekkerste tomaten
Hoewel er niks gaat boven de smaak van een volrijpe, zonovergoten tomaat, die precies op het juiste moment is gepluk, zijn deze helaas niet heel het jaar beschikbaar. Tomaten buiten het seizoen hebben vaak minder smaak dan verse, rijpe tomaten die in het seizoen zijn. Er zijn echter verschillende manieren om tomaten meer smaak te geven:
- Kies rijpe tomaten: Dit is een open deur, maar ik zeg het toch maar even: kies tomaten die zo rijp mogelijk zijn, zelfs als dat betekent dat ze zacht zijn en misschien wat plekjes hebben. Onrijpe tomaten hebben minder smaak dan rijpe tomaten.
- Verwarm de tomaten: Verwarm de tomaten in de oven of op de grill om hun natuurlijke suikers te laten karameliseren en hun smaak te versterken.
- Bewaar de tomaten op kamertemperatuur: Bewaar je tomaten buiten de koelkast. Maar echt, ik meen het! Tomaten die op kamertemperatuur worden bewaard, rijpen sneller en ontwikkelen meer smaak.
- Gebruik kruiden: Voeg kruiden toe zoals basilicum, tijm of oregano om de smaak van de tomaten te versterken.
- Voeg zuur toe: Voeg een scheutje azijn of citroensap toe aan de tomaten om hun smaak te verbeteren.
- Gebruik rijpe avocado: Rijpe avocado’s bevatten vetzuren die de smaak van tomaten kunnen verbeteren. Voeg dus wat rijpe avocado toe aan je tomatensalade.
- Kies de juiste tomaten: De ene tomaat is de andere niet. Kies voor tomaten met veel smaak, zoals San Marzano, Roma of Cherrytomaten.
Provençaalse tomatensalade
Deze Provençaalse tomatensalade met knoflookcroutons is een heerlijke en eenvoudige manier om wat zuidelijke flair aan je maaltijd toe te voegen. De combinatie van sappige tomaten, verse kruiden en knoflookcroutons zorgt voor een heerlijke smaak en textuur. Het is een perfecte lichte maaltijd voor warmere dagen of een ideaal bijgerecht bij een grotere maaltijd.
Deze salade is gemakkelijk te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. De verse tomaten worden gemengd met knapperige stukjes stokbrood die zijn gebakken in olijfolie en knoflook, en vervolgens gegarneerd met een eenvoudige dressing van olijfolie, azijn en kruiden. Het resultaat is een heerlijk geurende en smaakvolle salade die perfect past bij een lekker koud glas Pinot Grigio en goed gezelschap.
Tip: Serveer naast deze tomatensalade deze camembert uit de oven. Een perfecte match. Lekker met een vers gebakken Frans stokbrood.

Provençaalse tomatensalade
Ingrediënten
- 1 stokbrood ca 225 g
- 40 g roomboter
- 5 grote tenen knoflook
- 1 sjalot
- 5 gr bieslook
- 5 gr dille
- 5 el olijfolie
- 2 el wittewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 500 g tomaten diverse soorten
- 8 semi gedroogde tomaten
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Begin met de croutons. Snijd het stokbrood in grove stukken. Smelt de boter in een koekenpan, pers de knoflook er boven uit. Bak 1 minuut al omscheppend mee. Schep de knoflook uit de pan, deze heeft nu de smaak afgegeven aan de boter. Bak de stukken stokbrood rondom goudbruin. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi wanneer ze nog warm zijn met zeezout.
- Maak de vinaigrette. Hak de sjalot, bieslook en dille fijn. Meng de kruiden in een kommetje met de olijfolie, wittewijnazijn en mosterd. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de tomaten in plakken en stukken. Doe ze over in een schaal, snijd de semi gedroogde tomaten stukken en doe ze in de schaal, schenk de vinaigrette er over en schep de croutons erdoor.
- Tip: Zijn tomaten nog niet helemaal in het seizoen en dus nog niet zo zoet als in de zomer, strooi er dan een klein beetje suiker en zout over. Dit haalt de zoete smaak naar boven.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
