Het enige waar je in oktober op moet letten, is dat je flink aan de slag moet, want je zelfgekweekte groenten hebben een kortere houdbaarheid dan die uit de supermarkt. Maar er is iets bijzonders aan het koken met je eigen oogst—het geeft elk gerecht een extra dimensie van trots en voldoening. Dit recept voor pompoensoep Franse stijl is simpel, rustiek en boordevol smaak. Het geheim zit in het roosteren van de pompoen. Ik rooster de stukken pompoen zo’n 20 minuten in een pan voor ik de bouillon toevoeg, maar je kunt ze ook in de oven roosteren. Dit zorgt voor een heerlijk gekarameliseerde smaak die de natuurlijke zoetheid van de pompoen versterkt. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar ik vind dat het roosteren echt een smaakexplosie toevoegt die de soep naar een hoger niveau tilt.
Probeer vooral ook eens de romige Aziatische pompoensoep uit!
Voeg extra ingrediënten toe
Als je je soep nog wat verder wilt verrijken, kun je experimenteren met andere ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens een zoete aardappel of wortel toe te voegen aan de soep. Deze groenten passen perfect bij de zachte, zoete smaak van de pompoen en zorgen voor een nog vollere, romige textuur. Voor wat extra pit kun je een snufje cayennepeper of chilivlokken toevoegen. Zo krijgt de soep een subtiel pittig randje dat heerlijk is op koude dagen.
Serveer met toppings
Deze pompoensoep leent zich ook uitstekend voor allerlei toppings. Je kunt bijvoorbeeld geroosterde pompoenpitten gebruiken voor een lekkere crunch. Een scheutje olijfolie of een swirl van crème fraîche zorgt voor een romige afwerking. Probeer ook eens wat verse kruiden zoals peterselie of koriander toe te voegen. Deze geven een frisse tegenhanger aan de rijke smaak van de pompoen. Wil je echt uitpakken? Voeg dan krokante spekreepjes of gebakken chorizo toe voor een hartige twist.
Vegan versie
Voor deze Franse stijl pompoensoep gebruik ik kippenbouillon, omdat ik vind dat het een extra laagje smaak toevoegt. Maar als je een vegan versie wilt maken, laat je de kippenbouillon weg en vervang je het door groentebouillon. Groentebouillon kan soms iets minder intens zijn, maar het is een makkelijke en smaakvolle optie die perfect werkt.
Afhankelijk van de grootte van je soepkommen en hoe hongerig je tafelgenoten zijn, is deze soep voldoende voor 4 tot 8 personen. Serveer het met een stuk versgebakken borrelbrood of een lekkere salade voor een complete maaltijd.

Pompoensoep met een Franse twist
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 ui schoongemaakt
- 2 takjes rozemarijn
- 2 el olijfolie
- 1 kilo pompoen schoongemaakt en in blokjes
- 5 tenen knoflook schoongemaakt
- 1,5 liter kippenbouillon
- zout en peper
- 4 el appelstroop
- 12 pecannoten
Bereidingswijze:
Instructies
- Snijd de ui doormidden. Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes. Verhit de olie in een grote soeppan, bak de ui, de pompoen, de rozemarijn en de knoflook circa 20 minuten.
- Voeg dan de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep in circa 30 minuten gaar.
- Pureer de soep zodra de pompoen gaar is met een staafmixer tot een glad geheel en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de appelstroop met 2 eetlepels water. Bak de pecannoten krokant en hak ze fijn.
- Lepel wat stroop op iedere kom soep en strooi er wat pecannoten overheen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.