Zo doe je een maaltijdbox budget-stijl

Categories: ArtikelenTags: ,

Goedkoop is een maaltijdbox niet, maar wel erg lekker én handig. Geld- en bespaar-expert Renée Lamboo weet precies hoe je zo’n maaltijdbox toch een beetje budget kunt doen. Bijvoorbeeld door er extra lang mee te koken!

Ik run een website, Instagram-account en podcast over geld. Over hoe je daar slim mee om kunt gaan. Ik heb zelfs een online cursus gemaakt over hoe je goedkoper boodschappen kunt doen. Daarom zijn mensen vaak verbaasd wanneer ik vertel dat ik geregeld een maaltijdbox laat bezorgen. Dat is toch niet budget? Het ligt er maar net aan hoe je dat aanpakt. Ik heb allerlei slimme tactieken om van die relatief dure box een prima budget-optie te maken.

Door Renée Lamboo – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over boodschappen en geld. Krijg je niet genoeg van die onderwerpen? Volg haar dan ook op Instagram.

boodschappenbudget renée lamboo

Renée Lamboo

Slimme tactiek 1: Gerechten uit de maaltijdbox aanvullen

Ik bestel altijd een maaltijdbox voor twee personen. En dat terwijl we thuis met zijn vieren zijn. Ik vul de ingrediënten zelf aan om zo toch een volwaardige maaltijd voor vier personen op tafel te kunnen zetten. Ik haal wat extra groenten en serveer wat extra rijst, uit onze eigen voorraadkast. Mijn man eet geen vlees en mijn kinderen en ik wel (soms). Dus als ik een gerecht kies met vlees, serveer ik het met een vleesvervanger voor mijn man. Dat vult het gerecht ook aan.

Vlees vul ik eigenlijk nooit aan met eigen boodschappen. We eten allemaal een kleine portie vlees en dat is voor ons genoeg. Dus als er voor twee personen vlees bij zit, is dat bij ons thuis genoeg voor twee volwassenen en twee kinderen. Bij deze tactiek maak je dus gebruik van de duurdere producten in een box en vul je de goedkope producten, indien nodig, zelf aan.

Deze tactiek betekent dat ik wel nog boodschappen moet doen voor het avondeten, maar voor ontbijt, lunch en andere spullen moet ik toch nog naar de winkel. Over wat we gaan eten hoef ik dan in ieder geval niet meer na te denken. Zo fijn!

Slimme tactiek 2: Smeer de maaltijdbox-gerechten uit over meerdere dagen

De grootte van porties wisselen nogal bij die boxen. Sommige maaltijden zijn echt flink en kun je – met eventueel wat aanvulling – makkelijk spreiden over twee dagen. Dat doe je ook weer door slim te zijn. Maak bijvoorbeeld een soepje vooraf de eerste dag en serveer daarna de helft van het maaltijdbox-gerecht. De volgende dag eet je de andere helft met bijvoorbeeld een wrap erbij of een lekkere salade. Zo heb je toch het luxe en bijzondere gevoel van de ingrediënten van zo’n box – hallo haloumi of zalm! – zonder dat prijskaartje elke dag.

Slimme tactiek 3: Deel de ingrediënten opnieuw in

Zodra je je maaltijdbox binnen krijgt, kun je gaan reorganiseren. Krijg je bijvoorbeeld twee komkommers voor een salade en is één komkommer voor jullie meer dan genoeg? Bedenk dan hoe je de komkommer die over is, kunt combineren met iets wat je weg kunt halen uit een ander recept. Gaan er Parmezaanse kaas én geroosterde amandelen over je pasta? Éen van de twee geeft smaak genoeg. Of doe van allebei de helft.

Je kunt het natuurlijk ook aanvullen met goedkopere geraspte kaas uit de supermarkt, zodat je die duurdere kaas uit het pakket nog eens kunt gebruiken voor een extra maaltijd. Rijst, pasta, (parel)couscous zijn ook ingrediënten waarvan je in maaltijdboxen soms best veel krijgt. Met een beetje creativiteit levert dat zo een nieuwe maaltijd op.

Slimme tactiek 4: Bewaar de maaltijdbox-recepten

De recepten van de grootste succesnummers uit een maaltijdbox belanden bij mij thuis in een laatje. Die gerechten waarvan iedereen thuis riep: heerlijk. Vaak genoeg kun je die met spullen uit de supermarkt gewoon nog eens maken. Dan is het helemaal budget, natuurlijk!

maaltijdbox

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.