Gnocchi is typisch zo’n gerecht wat niet veel mensen thuis maken. Het is wat meer werk dan een pannetje met pasta koken, maar het leuke van thuis gnocchi maken is dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen. In dit geval koos ik ervoor om de gnocchi te mixen met pompoen. Niet alleen krijgen ze daar een geweldig kleurtje van, maar ook de smaak wordt zoeter.
Heerlijke pompoengnocchi
Standaard wordt gnocchi gemaakt met aardappels. In dit geval mixte ik dus de aardappel met de pompoen. In het recept hieronder staat dat je de aardappels en de pompoen gaar stoomt. Je kunt het uiteraard ook koken, maar let wel op dat je zo min mogelijk vocht overhoudt.
Na het koken dus even droog stomen in de pan zodat ze niet kletsnat zijn. Dat is belangrijk. De harde bloem die ik gebruik voor de pompoengnocchi kun je meestal wel vinden in de supermarkt. Vaak wordt het verkocht als “focacciameel” of iets dergelijks. Let alleen wel op dat er niet al gist is toegevoegd aan het meel want dat heb je hier niet nodig.
Tip!
Gewone bloem zou je eventueel kunnen gebruiken, maar dat is wat zachter en omdat de gnocchi al redelijk zacht zijn maakt dat het verwerken niet makkelijker.
Aan de slag
Ook het terugkoelen van het deeg is een stap die je beslist niet over moet slaan. Al met al is het maken van de pompoengnocchi dus wel even werk maar het is absoluut de moeite waard!
Na het koken van de gnocchi (dit gaat heel snel, als ze drijven zijn ze goed) moet je ze ook weer laten terugkoelen voor je ze – vlak voor serveren – nog even lekker krokant bakt in de pan.
Ben je fan van pompoen? Probeer dan zeker ook eens deze heerlijke Oosterse pompoensoep

Pompoengnocchi
Ingrediënten
- 400 gr pompoen schoongemaakt gewicht
- 200 gr aardappelen
- 1 ei
- 150 gr grana duro harde bloem + iets extra om te strooien
- 3 takjes salie
- 30 gr boter
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Schil de aardappel en snijd ook deze in blokjes. Kook de aardappelen en stoom de pompoen, afzonderlijk van elkaar, goed gaar.
- Laat uitdampen en stamp tot een fijne puree.
- Kneed bloem, ei, peper en zout erdoor tot een soepel deeg. Pak in plastic folie in en laat een uur rusten in de koelkast
- Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit in strengen van ongeveer 1,5 cm doorsnede. Snijd van de strengen gnocchi en leg ze, zonder elkaar te raken, op een met bloem bestoven plaat of bord.
- Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de gnocchi in kleine porties. Zodra ze gaan drijven zijn ze gaar.
- Koel ze terug in koud water en laat drogen.
- Verwarm een koekenpan met een beetje olijfolie en boter en bak de gnocchi op middelhoog vuur rondom tot ze een beetje knapperig zijn. Voeg de laatste 2 minuten de blaadjes salie toe.
- Serveer met bijvoorbeeld gesmoorde boerenkool of prei en bestrooi met pecorino
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.