Nasi goreng met spitskool en serundeng-eitjes

Nasi goreng wordt in Indonesië als ontbijt gegeten, met de rijst van de vorige dag. Een ultiem restjesgerecht, je maakt op wat er in huis is. Er is niet één recept voor, er zijn er honderden. Voel je dus vrij om er je eigen draai aan te geven! De rijst is door de trassi en de knoflook goed hartig van smaak. Kies daarom bij voorkeur geen gerechten die daar weer overheen klappen, maar bijvoorbeeld een restje kip of frisse groene groenten.

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok. De komende tijden zullen meerdere van haar gerechten op deze site verschijnen.

Nasi goreng: een tip voor de rijst

Heb je geen restje rijst voor deze nasi goreng? Hieronder een paar richtlijnen voor het koken van rijst voor nasi goreng.

Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water. Zo spoel je wat van het zetmeel weg en voorkom je papperige rijst. Doe de rijst in een pan met 1,5 keer zoveel water. Of gebruik de vingerkoot-methode: voeg zoveel water aan de rijst toe tot deze een vingerkoot-lengte onder het niveau van het water staat. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt ca. 10 minuten. Schep de rijst om.

Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan). Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 minuten nagaren. Schep nogmaals om.

Laat de rijst nu het liefst tenminste 1 uur afkoelen. Ik doe dat door de rijst uit te spreiden op een bakplaat.

nasi goreng

nasi goreng

Nasi goreng met spitskool en serundeng-eitjes

4.32 van 22 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Gang diner
Keuken Indonesische keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 3 flinke knoflooktenen
  • 3-4 rode lombokpepers of minder, als je niet van pittig houdt
  • 2 tl trassie van de toko
  • zout
  • 5 el zonnebloemolie
  • 6 eieren
  • 600 gr gekookte en goed afgekoelde pandanrijst
  • 1,5-2 el ketjap manis
  • 1 -2 tl lichte sojasaus optioneel
  • 300 gr spitskool
  • 15 trostomaatjes
  • 4 cm gember geschild
  • 1 knoflookteen gepeld
  • 4 el seroendeng

Instructies
 

  • Stamp de sjalotten, de knoflook, de lombokpepers en de trassi met een snuf zout in een vijzel tot een grove boemboe (kruidenpasta). 
Verwarm 1 el olie in een wadjan of wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe zeker 5 minuten onder voortdurend omscheppen aan. Swipe de bumbu naar de zijkant van de pan.
  • Kluts 2 eieren. Voeg nog 2 eetlepels olie toe en roerbak de eieren tot ze net gestold zijn. Voeg de rijst toe en roerbak 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Meng er van het vuur af de ketjap manis door. Proef. Mis je zout, voeg dan nog een paar theelepels lichte zoute sojasaus toe.
  • Breng ruim water aan de kook. Laat er met behulp van een soeplepel voorzichtig 4 eieren in zakken en kook ze op middelhoog vuur 6 minuten. Spoel koud en pel ze. Schep de seroendeng in een kom en rol er de eitjes door. Druk de seroendeng een beetje aan. Halveer de eitjes.
  • Scheur de spitskool met je handen in grove stukken. Halveer de cherrytomaatjes, rasp de gember op een fijne rasp tot pulp en hak de knoflook fijn.
  • Verhit de resterende 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Fruit de knoflook en de gember aan, voeg de gehalveerde cherrytomaatjes toe en laat even schroeien. Voeg de spitskool toe, bestrooi met een snuf zout en roerbak kort en op hoog vuur, zodat de kool lekker knapperig blijft.
  • Serveer de nasi goreng met de seroendeng-eitjes en de spitskool.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.