Pasta gumbo style
Gumbo is traditioneel een gerecht uit Louisiana – het is een verrukkelijk en goed gevulde stoofpot is met worst en garnalen. Als een soort ultieme fusion heb ik dit keer een pasta gerecht gecombineerd met de gumbo smaken. En voegde er ook nog kaas aan toe, wat natuurlijk al helemaal niet origineel is. Maar wél lekker!
Het merendeel van dit gerecht maak je al klaar in de pan. Je maakt het compleet door er een lekker romige kaassaus aan toe te voegen.
Andouille worst
Voor dit gerecht hoor je eigenlijk andouilleworst te gebruiken. Deze worst is heel bekend in de Cajun keuken en ook in de Franse keuken, die twee hebben overlap – maar zijn zeker niet hetzelfde. Nu is de cajun versie van deze worst niet zo goed verkrijgbaar in Nederland. Kun je het niet vinden, maar wil je wel deze pasta gumbo style maken dan kun je dit ook goed vervangen. Het makkelijkste is het om hiervoor in de plaats een goede chorizo worst te gebruiken. Die kun je gelukkig overal in Nederland vinden!
Doordat alles voor de pasta gumbo al klaar is als het de ovenschaal in gaat heb je slechts een minuut of 15 nodig om de finishing touch te leggen door de kaas een lekker goudbruin korstje mee te geven.

Gumbo style pasta met worst en garnalen
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in blokjes
- 1 groene paprika in blokjes
- 4 teentjes knoflook gehakt
- 1/2 el cajun specerijen mix
- 1 tl zout
- 2 tl verse tijm gehakt
- 200 gr rauwe garnalen schoongemaakt
- 150 gr pittige andouille worst in plakjes (alternatief chorizo als er geen andouille te vinden is)
- 1 kipfilet in blokjes
- 250 gr fusilli pasta
- 1,5 el boter
- 1,5 el bloem
- 125 ml melk
- 60 ml slagroom
- 150 gr geraspte kaas
- 100 gr geraspte kaas voor erover extra
- 1 bosje platte peterselie gehakt
Bereidingswijze:
- Verhit olie in een grote pan. Voeg ui en bleekselderij toe en bak tot het glazig is.
- Voeg paprika en knoflook toe en bak nog eens een aantal minuten mee.
- Voeg cajun kruiden, zout en tijm toe en bak weer een paar minuten mee. Haal het mengsel eruit en zet de pan terug op het vuur. Voeg nu de garnalen, worst en kip toe en bak tot de kip goed gaar is. Doe ook weer terug op een bord en zet de pan wederom terug op het vuur.
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Smelt de boter op medium vuur. Voeg bloem toe, roer tot het goed gemengd is. Klop hier langzaam de melk en de slagroom door en klop tot het glad is. Zet het vuur lager en laat het rustig pruttelen tot het indikt.
- Doe de 150 gr geraspte kaas er nu door. Meng nu alles door elkaar. Dus pasta, vlees, garnalen en de kaassaus.
- Doe de pasta in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de extra geraspte kaas.
- Bak in de oven voor ongeveer 15 minuten of tot de kaas goudbruin is geworden.
- Maak af met de gehakte peterselie
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.