Pampushky: Oekraïens knoflookbrood

13 uur 25 minuten

Pampushky is heerlijk Oekraïens knoflookbrood. Vandaag maak ik mijn variant op dit smaakvolle deelbrood, ter ere van #CookForUkraine.

Deze online actie, opgezet door het team dat eerder #CookForSyria bedacht en culinair schrijvers @alissatimoshkina en @oliahercules, heeft als doel bewustzijn te creëren voor de humanitaire crisis waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, en om geld op te halen dat helaas hard nodig is om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij steunen? Ga dan naar justgiving.com/fundraising/cookforukraine.

Pampushky: Oaekraïens knoflookbrood

Pampushky is een Oekraïens knoflookbrood dat je écht een keertje moet maken. Hiervoor rol je zacht gistbrood op, dat je royaal insmeert met knoflookolie – een geheel dat vervolgens tot goudbruin in de oven afgebakken wordt. Serveer dit borrelbrood warm, bijvoorbeeld bij een soep: zoals borshch (Oekraïense bietensoep).

Let op: het deeg voor pampushky moet best een tijdje rijzen, dus begin op tijd! Enne, heb je het basisrecept onder de knie? Varieer er dan gerust op los met andere vullingen en toppings, zoals maanzaad of uitgebakken spekjes.

Meer van mijn Oekraïense recepten voor #CookForUkraine lezen? Klik dan hier.

Pampushky

Pampushky: Oekraïens knoflookbrood

Pampushky: Oekraïens knoflookbrood

4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 13 uur 25 minuten
Gang Bijgerecht, Brood
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • Keukenmachine met deeghaken
  • Ronde ovenschaal van ongeveer 23 cm

Ingrediënten
 

Het deeg

  • 7 g droge gist
  • 1 tl suiker
  • 250 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem plus extra voor bestuiven
  • 1,5 tl zout

De topping

  • 3 el zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el fijn gehakte peterselie
  • beetje zout
  • 1 groot ei losgeklutst

Instructies
 

  • In de kom van je keukenmachine, sprenkel de gist over het warme water met de suiker. Combineer en laat staan tot het begint te schuimen, ongeveer 5-10 minuten. Meng 160 gram van de bloem erdoor, dek de kom af met plastic en zet in de koelkast. Laat daar een nacht staan.
  • Meng de volgende dag de rest van de bloem erdoor, plus het zout. Kneed het deeg in de machine met deeghaken, tot glad en elastisch.
  • Vet ondertussen een ronde ovenschaal in van ongeveer 23 cm.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Let op: het deeg is erg plakkerig. Het is zeer aan te raden om je handen licht in te vetten met wat olie, alvorens je het deeg gaat hanteren. Vorm van elk stuk een bolletje en leg die naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
  • Dek de ovenschaal af met folie en laat op het aanrecht staan bij kamertemperatuur, tot het verdubbeld in grootte is en de bollen tegen elkaar aan gekropen zijn.
  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Meng in een kleine kom de olie, knoflook, peterselie en zout. Zet apart.
  • Zodra de pampushky gerezen is, bestrijk je deze met het losgeklutste ei en bak je het knoflookbrood in de oven, ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Bestrijk direct uit de oven met het knoflookmengsel en serveer warm.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.