Pampushky is heerlijk Oekraïens knoflookbrood. Vandaag maak ik mijn variant op dit smaakvolle deelbrood, ter ere van #CookForUkraine.
Deze online actie, opgezet door het team dat eerder #CookForSyria bedacht en culinair schrijvers @alissatimoshkina en @oliahercules, heeft als doel bewustzijn te creëren voor de humanitaire crisis waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, en om geld op te halen dat helaas hard nodig is om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij steunen? Ga dan naar justgiving.com/fundraising/cookforukraine.
Pampushky: Oaekraïens knoflookbrood
Pampushky is een Oekraïens knoflookbrood dat je écht een keertje moet maken. Hiervoor rol je zacht gistbrood op, dat je royaal insmeert met knoflookolie – een geheel dat vervolgens tot goudbruin in de oven afgebakken wordt. Serveer dit borrelbrood warm, bijvoorbeeld bij een soep: zoals borshch (Oekraïense bietensoep).
Let op: het deeg voor pampushky moet best een tijdje rijzen, dus begin op tijd! Enne, heb je het basisrecept onder de knie? Varieer er dan gerust op los met andere vullingen en toppings, zoals maanzaad of uitgebakken spekjes.
Meer van mijn Oekraïense recepten voor #CookForUkraine lezen? Klik dan hier.

Pampushky: Oekraïens knoflookbrood
Ingrediënten
Het deeg
- 7 g droge gist
- 1 tl suiker
- 250 ml lauwwarm water
- 500 g bloem plus extra voor bestuiven
- 1,5 tl zout
De topping
- 3 el zonnebloemolie
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 el fijn gehakte peterselie
- beetje zout
- 1 groot ei losgeklutst
Bereidingswijze:
- In de kom van je keukenmachine, sprenkel de gist over het warme water met de suiker. Combineer en laat staan tot het begint te schuimen, ongeveer 5-10 minuten. Meng 160 gram van de bloem erdoor, dek de kom af met plastic en zet in de koelkast. Laat daar een nacht staan.
- Meng de volgende dag de rest van de bloem erdoor, plus het zout. Kneed het deeg in de machine met deeghaken, tot glad en elastisch.
- Vet ondertussen een ronde ovenschaal in van ongeveer 23 cm.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Let op: het deeg is erg plakkerig. Het is zeer aan te raden om je handen licht in te vetten met wat olie, alvorens je het deeg gaat hanteren. Vorm van elk stuk een bolletje en leg die naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
- Dek de ovenschaal af met folie en laat op het aanrecht staan bij kamertemperatuur, tot het verdubbeld in grootte is en de bollen tegen elkaar aan gekropen zijn.
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Meng in een kleine kom de olie, knoflook, peterselie en zout. Zet apart.
- Zodra de pampushky gerezen is, bestrijk je deze met het losgeklutste ei en bak je het knoflookbrood in de oven, ongeveer 20 tot 25 minuten.
- Bestrijk direct uit de oven met het knoflookmengsel en serveer warm.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.