Best of both worlds: pizza pasta
Als ik een Italiaans restaurant bezoek, kan ik nooit kiezen tussen pizza en pasta. Dat is ook niet zo gek, want het is beide gewoon zo ongelofelijk lekker. Een pizza pasta heb ik nooit eerder in een restaurant gezien of gegeten, dus daarom besloot ik er een feestje in eigen keuken van te maken.
Je pizza pasta beleggen
Ik maak de pasta van een lekkere tomatensaus met paprika. De ovenschaal en oven komen te pas bij het beleggen van de pizza. Je schept een laagje pasta in de ovenschaal en legt de helft van de overheerlijke Italiaanse ingrediënten zoals mozzarella, peperoni (of salami) en olijven op de pasta. Dit doe je in totaal twee keer. Je werkt dus in laagjes, net zoals je doet met een lasagne. Na het beleggen kan de pizza pasta ovenschaal voor 25 minuten in de oven. Dus hup, die benen omhoog en wachten maar. Of, je doet alvast de afwas als je slim bent.
Nog meer heerlijke pizza- en pastagerechten
Ik kan me voorstellen dat je na het lezen of maken van dit recept nog meer wil proeven uit de Italiaanse keuken. Eén van mijn favoriete pizzagerechten is deze drie kazen pizza met gekarameliseerde ui. De bodem kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ‘m ook zelf maken, zoals ik dat in het recept doe. Als het op pastagerechten aankomt dan is deze pasta carbonara of spaghetti bolognese één van mijn toppertjes.
Hieronder lees je hoe ik deze overheerlijke pizza pasta ovenschaal stap voor stap maak. Buon appetito!


Pizza pasta ovenschotel
Ingrediënten
- 375 gr penne
- 2 paprika's bijvoorbeeld groen en rood
- 3 el olijfolie
- 2 uien middelgroot
- 2 tenen knoflook
- 3 blikken kerstomaten van 400 gram
- 1.5 el gedroogde oregano
- 150 gr peperoni
- 100 gr groene olijven zonder pit
- 2 bollen mozzarella van 150 gram
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)
- Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing in flink gezouten water. Giet af, bewaar een kopje kookvocht. Laat de pasta uitlekken.
- Halveer de paprika’s. Haal de zaadjes eruit en snijd in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie (2 el) in een ruime koekenpan en bak de paprika’s al omscheppend 6 minuten tot ze donkere plekjes krijgen. Breng op smaak met peper en zout. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.
- Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe aan de pan en bak de ui en knoflook in een koekenpan 4-5 minuten bakken goudbruin. Voeg de blikken tomaten erbij en roer de gedroogde oregano erdoor. Kook 8-10 minuten in tot een iets dikkere saus. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Doe de pasta samen met het kookvocht bij de saus in de pan, laat de saus op laag vuur staan terwijl je de pasta en paprika er doorschept. Zorg dat de saus goed over de pasta is verdeeld.
- Schep de helft van de pasta in een ovenschaal. Verdeel de helft van de peperoni en olijven over de pasta. Scheur of snijd de mozzarella in stukken of plakken en leg de helft op de pasta. Schep de rest van de pasta er overheen en leg de andere helft van de peperoni en olijven op de pasta. Zet 20 minuten in de oven. Haal uit de oven, top af met de rest van de mozzarella, zet nog 5 minuten in de oven en laat de mozzarella smelten.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.