Overheerlijke gember walnoot perentaart

1 uur 50 minuten

Ben je op zoek naar een lekker en herfstig bakrecept? Dan is deze overheerlijke gember walnoot perentaart iets voor jou. De combinatie van zoete peren, pittige gember en knapperige walnoten is geweldig. De perfecte verjaardagstaart, het ideale dessert, maar ook amazing als tussendoortje bij een warme kop thee.

Wat is blind bakken?

De bodem van deze gember walnoot perentaart bak je blind. Voor het geval je niet weet wat dat is: blind bakken is een techniek waarbij je een taartbodem afbakt zonder vulling. Dit zorgt ervoor dat je taartbodem lekker knapperig blijft. Het is simpel. Je legt het deeg in een taartvorm en vult het met bakbonen of ongekookte rijst. Hierdoor komt de bodem niet omhoog en kun je het straks heel mooi vullen. Bak de bodem op lage temperatuur.

Ik gebruik een taartvorm van 24 cm met losse bodem. Dat vind ik het fijnste werken, want dan kun je ‘m er aan het einde heel makkelijk uithalen. 

De lekkerste peertjes

Zoals je aan de titel leest, zitten er onder andere peren in dit bakrecept. Belangrijk is dat je de juiste peren uitzoekt. Een kei harde peer wil je absoluut vermijden. Mijn favo peertje is toch wel de conference peer. Die is stevig, maar toch sappig. De zoete smaak gaat heel goed samen met de gember en walnoten in de taart. Ik schil ze, haal de klokhuizen eruit en snijd ze vervolgens in plakjes. Ik leg ze in een waaier op de zelfgemaakte spijs van walnoten. Dat zorgt voor een heel leuk effect. 

Feest met gember

Gember heeft een karakteristieke smaak. Het is zowel warm als kruidig én dat is precies wat deze taart zo bijzonder maakt. Ik verwerk gember op twee manieren in deze taart. Allereerst verwerk ik wat gemberrasp en gembersiroop in het deeg. Daarnaast strijk ik wat gember siroop over de peertjes voordat het in zijn geheel de oven in gaat. Vind je het leuk om zelf eens gember siroop te maken? Breng dan in een steelpannetje 100 milliliter water, 200 suiker en 70 gram gemberrasp aan de kook. Laat 30 minuutjes zachtjes doorkoken, haal van het vuur en laat afkoelen. Dit kun je doen als het deeg in de koelkast rust of als de bodem in de oven staat. 

Zin in nog meer herfstige bakrecepten? Geef deze gezouten karamel-appelcake een kans. En wat dacht je van de meest smeuïge cinnamon rolls ooit?

Gember walnoot perentaart miljuschka

Gember walnoot perentaart miljuschka

Overheerlijke gember walnoot perentaart

3.54 van 26 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
wachttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Zoet
Porties 8 punten

Benodigdheden

  • Taartvorm 24 cm
  • Keukenmachine of mixer
  • Bakpapier
  • Bakbonen of ongekookte rijst als blinde vulling

Ingrediënten
 

  • 200 gr walnoten
  • 370 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneelpoeder eventueel extra om er overheen te strooien
  • 125 gr roomboter
  • 250 gr bloem
  • 15 gr gember
  • 2 el gembersiroop
  • 3 Conference peren
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder-en bovenwarmte), 180 graden (hetelucht). Vet een taartvorm in met boter. 
  • Maak de spijs door in een keukenmachine 200 gram walnoten, 320 gram suiker, 1 ei en kaneelpoeder fijn te hakken tot er een spijs ontstaat. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Meng voor het deeg van de taartbodem de boter, bloem en 50 gram suiker in keukenmachine. Voeg 15 gram gemberrasp, 1 eetlepel gembersiroop en 1 ei toe en meng tot er een samenhangend deeg ontstaat. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot cirkel van c.a. 28 centimeter. 
  • Leg het deeg in de taartvorm, druk de randjes goed aan en snijd de bovenkant van de randjes bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Bak de taartbodem blind. Leg er een stuk bakpapier in en vul met bakbonen of ongekookte rijst. Bak de bodem in 20 minuten licht bruin.
  • Haal de bodem uit de oven. Verdeel de spijs er over. Schil de peren, halveer ze, haal de klokhuizen er uit en snijd ze in de lengte in plakjes. Leg de plakjes in een waaier op de spijs. Bestrijk de peer met 1 eetlepel gembersiroop. En bak in 30 minuten in de oven tot de peer zacht is en bodem mooi goudbruin. 
  • Klop de slagroom en vanillesuiker stijf met een mixer. Bestrooi de taart eventueel met kaneelpoeder en serveer met een flinke klodder slagroom.

Tip!

  • Of maak zelf de gembersiroop. Breng in een steelpannetje 100 milliliter water, 200 suiker en 70 gram gemberrasp aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes doorkoken, haal van het vuur en laat afkoelen. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.