Noedels in alle soorten en maten

Categorieën: Artikelen

Ik ben gek op de Aziatische keuken. Een van de ingrediënten die je regelmatig voorbij ziet komen in Aziatische recepten zijn noedels. Noedels is een verzamelnaam voor eetwaren gemaakt van ongerezen deeg. Je vindt noedels in allerlei soorten en maten.. De meeste soorten zijn tegenwoordig gewoon te koop in de supermarkt. Anders vind je ze bij de toko of natuurwinkel. Maar wat is nou het verschil tussen al deze soorten noedels? Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

Eiernoedels 

Eiernoedels worden gemaakt van ei en tarwemeel, waar een ongerezen deeg van wordt gekneed. Hierdoor hoef je deze noedels maar kort te koken. Eiernoedels worden vaak gebruikt in wokgerechten, maar in een lekkere currysoep passen ze ook heel goed. 

Udonnoedels 

Udonnoedels zijn dikke zachte Japanse noedels, gemaakt van tarwebloem, water en zout. Hierdoor zijn ze egaal wit van kleur. Lekker in de wok met groente en wat smaakmakers. De dunnere variant heet hiyamugi. Deze soort wordt vaak gebruikt voor in bouillons of in soep.

Glasnoedels

Ook wel bekend als cellofaannoedels, seoen, laksa, glasvermicelli. Ze worden gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Glasnoedels vind je vaak in loempia’s en saoto soep.

Mihoen

Mihoen is afkomstig uit China, wordt gemaakt van rijstbloem. Deze noedels worden vaak verward met de glasnoedelomdat ze er bijna hetzelfde uitzien, maar ze zijn van hele andere ingrediënten gemaakt. Ook mihoen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia’s of in salades en wokgerechten.

Rijstnoedels 

Rijstnoedels worden net als Mihoen gemaakt van rijstbloem. Ze zijn alleen wat dikker en platter van vorm. Heel lekker om te roerbakken met groente, vlees of vis. Ik gebruikte de rijstnoedels voor de doe-het-zelf springrolls en de soep met rundvlees.

Mie 

Mie zijn tarwenoedels die meestal worden gebruikt voor bamigerechten. Je maakt ze door aan het deeg te trekken in plaats van het te snijden, zoals met veel pastasoorten het geval is. De slierten zijn redelijk dik, perfect om te roerbakken. Maar ook in een soep heel lekker. 

Sobanoedels 

Zijn noedels gemaakt op basis van boekweitmeel, dus geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het oogt een beetje als volkorenspaghetti, maar deze noedels hebben een lichte nootachtige smaak. Vaak gebruikt in soepen, maar ze zijn ook erg lekker in een salade of roerbakgerechten.

Misschien vraag je af… hoe zit het dan met Ramen? Veel mensen denken dat dat een noedelsoort is, maar dat is een misverstand. Ramen is de naam voor een (heerlijke) maaltijdsoep mét noedels, zoals deze ramen noodle bowl.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!