De moestuin in juli: do’s en dont’s deze maand

Categories: ArtikelenTags:

Yes, het is zomer! Tijd voor mijn tips voor de moestuin in juli en alle do’s en dont’s deze zomermaand. Al moet ik bekennen dat ik de afgelopen weken het weer als een herfst ervaren heb, mede omdat er zoveel regen gevallen is. Had jij al een regenton in de tuin staan, gekoppeld aan de regenpijp? Heb je dit nog niet, dan zou ik dit zeker doen, vooral op de momenten dat het heel hard regent kun je dan veel water opvangen voor de dagen dat het weer lekker warm begint te worden. Want die zomer gaat echt nog wel komen, let maar op! 

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

De moestuin in juli: do’s en dont’s deze maand

Dit zijn echte do’s in juli:

Na oogsten komt zaaien

Heb je een kaal plekje in de moestuin in juli en ga je daar niks meer mee doen komend seizoen? Zaai dan wat bodemverbeteraars als Phacelia of een bloemenmix voor bijen, hommels en vlinders.

Phacelia

Phacelia

Water geven

Vergeet geen water te geven, als het niet regent natuurlijk. Zelf doe ik dit altijd in de vroege ochtend, zo kunnen ze goed de dag door. Ook geef je om de twee dagen meer water dan iedere dag een beetje. Zo gaat de plant opzoek naar het water, en zullen de wortels dieper komen. Hierdoor wordt het plantje een stuk sterker en droogt hij minder snel uit.

Aardbeien baby’s stekken

Eerder schreef ik over het stekken van je eigen aardbeienplantjes. Ook deze maand zul je er nog een aantal vinden. Je kunt ze herkennen aan de uitlopers/lange sprieten die ineens uit het plantje steken. Hier zullen stekken aan ontstaan. Deze stekken kun je losknippen, in een potje uitplanten en over een paar maanden buiten in de volle grond of in potten uitplanten. Hier kun je volgend jaar dan van oogsten. 

Tomatendieven en toppen

In de maanden dat het warm is en veel zon gaan de tomatenplanten als een trein. Maar voor je het weet is het een hele struik geworden, als je hem niet verzorgt en op sommige plekken scheuten wegbreekt. Voornamelijk de okselscheuten die ontstaan moeten worden weggehaald, dit worden tomaten dieven genoemd. Deze nemen vooral heel veel voeding weg voor de aanmaak van bladeren terwijl de plant de voeding hard nodig heeft voor het aanmaken van bloemen en erna natuurlijk tomaatjes.

Daarnaast is het slim om de tomaten te toppen, dit doe je op het moment dat de plant ongeveer zes trosjes met bloemen heeft. Dit doe je omdat je dan zeker weet dat je deze trossen ook echt kunt oogsten en nog rood (of de kleuren die bij het ras hoort) kunnen kleuren in de zon. Helaas neem de hoeveelheid zonuren vanaf september af, waardoor je tot ca. begin oktober tomaten kunt oogsten.

Uitdunnen

Vergeet na het zaaien de zaailingen in de volle grond niet in de gaten te houden. Ik zaai meestal 2 zaden op een plek zodat ik zeker weer dat er iets op komt. Na een week of drie is alle bovengekomen en kun je ook snel genoeg zien dat misschien wel alle zaden opgekomen zijn. Als er twee plantjes op één plek groeien trek je een zaailing uit de grond. Zodat er een overblijft die voldoende ruimte heeft om te groeien en die geen concurrentie heeft. Dit heet uitdunnen.

Oogsten knoflook en uien

Heb je vorig jaar september de knoflookteentjes en begin dit jaar pootuitjes in de grond gestopt? Dan zijn deze nu te oogsten als een heuze knol of mega ui. Je weet dat ze te oogsten zijn als het loof geel wordt en gaat hangen, haal ze voorzichtig uit de grond en laat ze drogen in de schuur.

Uien oogsten

De geoogste uien

Dit zijn echte don’ts voor de moestuin in juli:

Alles zaaien

Helaas is het niet meer mogelijk zomaar alles te zaaien, zaai je in deze maand nog tomaten buiten in de volle grond dan zul je geen tomaten meer kunnen oogsten dit jaar. Wacht dat gewoon tot volgend seizoen en start dan je moestuintje op tijd. Wil je je hier alvast over inlezen? Bestel dan mijn boek ‘De moestuin’.

Bodem braak laten liggen

Vergeet voor de bodem niet te bedekken met een laagje organisch materiaal en voorkom kale stukken in de moestuin. Deze bedekking kunnen blaadjes zijn, stro, houtsnippers, cacaodoppen of boomschors. Dit heet Mulch, wat je aanbrengt en voorkomt dat de bodem uitdroogt en de bovenste laag dood gaat. Dit is niet alleen beter voor de plant omdat deze veel meer water ter beschikking houdt, maar ook voor het bodemleven. Ook de bodem leeft, en naar mijn idee is de bodem dan ook het allerbelangrijkste wat je nodig hebt om je eigen groenten, kruiden en fruit op te laten groeien. Zorg er dus goed voor en verwen het een beetje!

Mulch

Mulch

Zaaien, uitplanten in de volle grond en oogsten in de moestuin in juli

Buiten zaaien in juli: pluksla, kropsla, bietjes, radijsjes, wortels, andijvie, spinazie,

Buiten planten in juli: boerenkool

Oogsten in juli: lente-uitjes, radijs, sla, pluksla, spinazie, postelein, worteltjes, bietjes, tomaten, komkommer, courgette, boontjes

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

De moestuin in juli2

©️ Hanke Arkenbout

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.