De moestuin in augustus: do’s en dont’s deze maand

Categorieën: ArtikelenLabel:

Het is mega zomer, al merken we dat soms helemaal niet door alle regenbuien. Maar de temperaturen zijn wel erg hoog en dat heeft de moestuin in augustus veel profijt van! Alles schiet de grond uit, bloemen staan in bloei en de eerste rode tomaten zijn al te spotten.

Een periode waar iedereen even rust neemt en het afgelopen jaar eens doorneemt, lekker op vakantie gaat en misschien al nieuwe plannen maakt voor de moestuin voor volgend jaar. Want hopelijk ben jij helemaal aangestoken door deze blogs om ook een moestuin te beginnen!

moestuin in augustus3

Fotografie: Hanke Arkenbout

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

De moestuin in augustus: do’s en dont’s deze maand

Dit zijn echte do’s in augustus:

Zoek een oppas

Voordat je vertrekt op vakantie, is het slim om een oppas te zoeken die de tuin een beetje in de gaten houdt als jij weg bent. Als het nou 2 of 3 weken regent is dat natuurlijk fijn want dan hoeft er geen water gegeven te worden maar alle planten groeien daar en tegen ook heel snel. Naast de planten die je er zelf gezaaid hebt zal ook het onkruid de overhand gaan nemen. Vraag iemand die er blij van wordt en waar je de tuin aan over durft te dragen, misschien heb je wel iemand in je kringen die zelf een moestuin heeft, dat is nog mooier natuurlijk.

Lees ook: wie zorgt er voor de plantjes? Tips voor je moestuin in de vakantie

Uitgebloeide bloemen toppen

Er zijn inmiddels heel veel bloemen te vinden in de moestuin, ik zaai ieder jaar wat nieuws en ik heb een vaste strook waar vaste beplanting staat met voornamelijk bloemen voor de bijen, hommels, bijen en alle andere insecten. Deze beestjes helpen mij met de bevruchting, ik bied ze meteen wat te eten aan en ze ruimen de moestuin voor me op! Deze bloemen staan nu volop in bloei, al zie je nu de eerste bloemen ook al wat gaan hangen omdat ze zijn uitgebloeid. Deze bloemen haal ik er altijd uit zodat de plant weer energie stopt in het maken van nieuwe bloemen. Denk dan aan de Dahlia’s, Struikmalva, Dropplant, oost Indische kers.

Heel veel van deze bloemen soorten zijn te vinden in mijn sierbloemen zadenbox. Deze is te koop in mijn webshop, alle bloemen zijn goed voor insecten.

Oogsten

Het is oogsten geblazen, en wauw: wat een courgettes groeien er hier in de moestuin dit jaar. Dat is ieder jaar altijd weer een beetje afwachten, want bij is het ook meerdere jaren niet gelukt, en dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Dat vind ik dan ook zo leuk aan de moestuin, dat ieder jaar weer anders is en weet echt nooit hoe het gaat lopen. 

moestuin in augustus2

Planten in potten

Heb jij een moestuin in potten op het balkon of dakterras? Zorg dan dat je deze potten wat vaker even in de schaduw zet met die superwarme dagen, zodat het water minder snel verdampt. Ook met de hele natte dagen is het belangrijk de schalen van de potten leeg te gieten als de aarde supernat aanvoelt. Als er te veel water in blijft staan kunnen de wortels gaan rotten en gaan de planten door.

Dit zijn echte don’ts voor de moestuin in augustus:

Kale bodem

Vergeet de braakliggende stukken in de moestuin niet vol te zaaien met bodemverbeteraars, ofwel groenbemesters; zoals Phacelia, gele mosterd, luzerne, rode klaver, blad ramanas of boekweit. Er zijn tegenwoordig mixen te koop die zorgen dat de plantjes de juiste hoeveelheid voedingstoffen uit de lucht halen en afgeven in de grond d.m.v. hun wortelstelsel. Zo hoef je aan het einde van het jaar minder aan de bodem te doen, maar doet de natuur zijn werk. Hoe mooi is dat!

Mocht je dit niet willen doen, zorg dan wel dat je de bodem bedekt met een bodembedekker als bladeren, grasmaaisel, stro of houtsnippers. Zo kan het bodemleven weer lekker aan het werk.

Te veel water geven aan tomaten

Mochten de tomaten rood beginnen te kleuren, geef dan even geen water meer bij de planten in de kas. Bij te veel water kunnen de vruchten namelijk knappen en zijn er snel beestjes bij de hele binnenkant van de tomaat opeten. Dat zou superzonde zijn…

Zaaien en oogsten in de moestuin in augustus

Buiten zaaien in de moestuin in augustus: sla, radijsjes, spinazie, veldsla, pluksla, paksoi

Oogsten in de moestuin in augustus: tomaatjes, vroege worteltjes, bietjes, sla, radijsjes, boontjes, courgette, komkommers, pluksla, spinazie

moestuin in augustus1moestuin in augustus4 

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf wekelijks over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.

Delen is fijn!