De moestuin in september: do’s en dont’s deze maand

Categories: ArtikelenTags:

Het jaar is wat mij betreft echt voorbijgevlogen! We zijn er nog niet, maar dit is wel de een van de laatste maanden dat heel veel gewassen nog kunnen narijpen. Denk dan bijvoorbeeld aan tomaten. Vanaf na de moestuin in september wordt het vanaf de volgende maanden steeds kouder, met minder zonlicht – wat betekent dat veel gewassen klaar zijn.

Maar niet getreurd! Want er zijn natuurlijk nog van allerlei kleine klusjes te doen. En daarnaast kun je lekker veel de keuken in om sauzen, soepen, siropen en jammetjes te maken van de vele oogst. Hieronder geef ik je een aantal to do’s voor de moestuin in september.

Hanke Arkenbout Photography floorsmoestuin juli2021 53

Fotografie: Hanke Arkenbout

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

De moestuin in september: do’s en dont’s deze maand

Dit zijn echte do’s in september:

Rabarber
Rabarber is echt heerlijk, ik kan het me nog wel herinneren uit mijn jeugd, mijn moeder deed het altijd door de yoghurt heen, heel lekker was dat. Ben jij er ook zo gek op? In de moestuin in september kun je het beste rabarberplanten aanplanten, zo zijn ze groot en sterk genoeg om volgend seizoen van te kunnen eten. Heb je al een plant in de tuin staan en wil je deze liever naar een andere plek toe? Dan is dit ook nu een goede tijd. Veel planten gaan nu namelijk in de rust stand waardoor je ze minder schade aan kan brengen en de wortels na het verplanten beter kunnen herstellen.

Zaden oogsten
Naast dat je echt heel veel gewassen kan oogsten deze maand, denk aan bijna alle fruitsoorten, tomaten, venkel, kolen, slasoorten, prei, uien en bietjes. Kun je ook heel veel zaden oogsten. Zaden? Yes, veel bloemen die je dit voorjaar gezaaid hebt zijn uitgebloeid en maken nu zaadhuisjes aan. Deze hulsjes zitten vol kleine zaadjes die na het oogsten kunt drogen en bewaren voor volgende seizoen. Dit is pas duurzaam!

Druiven
Hangen er bij jou flinke druiven trossen in de tuin? Deze maand is de maand dat er nog een flink zonnetje kan schijnen, haal de bladeren voor de trossen weg zodat het zonlicht de druiven kan rijpen. Zitten ze verscholen, dan zul je merken dat de smaak ook een stuk minder zal zijn.

Druiven

Knoflook
Yes, de knoflookteentjes kunnen de grond in! Zelf koop ik altijd biologische pootgoed, maar je kunt het natuurlijk ook met biologische knoflook uit de supermarkt proberen. Echter zal dit minder opbrengen maar zeker leuk om te doen. September de grond in, betekent in juli volgende seizoen oogsten.

Compost
Het is tijd om de stukken waar het leeg is en je ook niks meer zaait dit jaar te voorzien van een laagje compost van ca. 4 cm. deze compost zorgt ervoor dat de bodem verbeterd en helemaal gezond is als je start aan het nieuwe seizoen. Nou ja, als je het verder met rust laat, de bodem afdekt met bladeren of een andere mulchlaag zodat het bodemleven lekker het werk kan doen. Dat scheelt aan het begin van het volgende seizoen ook het zware spitwerk.

Als je op kleigrond moestuiniert, is het helaas wat anders, dan zal het spitten of in ieder geval het laten luchten van de bodem ieder jaar moeten gebeuren. Doe je dit niet dan zul je merken dat er weinig gewassen op zullen komen vanwege de vaste en dichte grond.

Dit zijn echte don’ts voor de moestuin in september:

Opruimen
Laat afgevallen bladeren lekker liggen en maak het jezelf vooral gemakkelijk. Natuurlijk kun je de paden wel opruimen waardoor het na de regenbui niet te glad wordt. Overige bladeren die in de borders vallen of op de plekken van de moestuin kunnen fungeren als compost. Beestjes hebben hier weer voeding aan en verbeteren meteen de grond voor jou. Een win-win situatie!

Aardbeien planten
Staan de aardbeien planten al meer dan drie jaar in de tuin, haal deze er dan uit en plant nieuwe aan. September is een perfecte maand om nieuwe planten te planten en al helemaal voor de aardbeien.

Aardbeien

Tot slot: wat kun je nog zaaien in de moestuin in september?

Er zijn zeker nog een aantal gewassen te zaaien, zolang het niet vriest kun je heerlijk in de tuin bezig zijn. Misschien heb je wel een kas in de moestuin staan, super, dit zorgt ervoor dat je het seizoen nog eens lekker uit kan rekken en langer kunt oogsten en zaaien.

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Oogsten 2

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.