Fruitbomen en fruitstruiken uitplanten: zo kweek je fruitplanten buiten

Categories: ArtikelenTags:

Hoe heerlijk is het als je een vers aardbeitje, die nog warm is van de zon, in je mond stopt? Of een blauwe bes van een eigen fruitstruik plukt als je een rondje door de moestuin doet? Ik heb inmiddels heel veel soorten fruit in de moestuin en achtertuin groeien en de oogst wordt ieder jaar meer. Wil jij ook fruit eten uit je eigen tuin? Dan is het nu het moment voor het uitplanten van je fruitstruiken, fruitbomen en fruitplanten buiten. Ik leg je in deze blog uit hoe je dit doet.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

floor korte fotografie arkenbout

Fotografie: Hanke Arkenbout

Zo kweek je fruitplanten buiten

De fruitstruiken of -plantjes die je koopt, bij de kweker in de buurt of tuincentrum, zijn vaak groot gebracht in kassen. Je kan je heel goed voorstellen dat het hier natuurlijk een stuk warmer is dan buiten in je eigen tuin. Zo kunnen ze grote planten leveren waar jij sneller fruit van kan oogsten, plant je ze nu uit in de volle grond zorg dan dat je ze in de eerste weken goed water geeft zodat ze goed kunnen wortelen.

Er wordt vaak gezegd dat de planten enkel tussen oktober tot maart de grond in kunnen, ik heb hier andere ervaringen mee en het gaat prima als je het buiten deze tijd plant. Maar niet alle planten kunnen zomaar zonder voorzorgsmaatregelen in de grond of in potten worden uitgeplant. Ik zal een aantal tips geven over de struiken die we het meeste eten: blauwe bessen, rode bessen en aardbeien.

Blauwe bes

Een blauwe bes is denk ik, na aardbeien, mijn lievelingsfruit. Er zit zoveel smaak aan – en al helemaal uit eigen tuin! Maar je moet weten dat de blauwe bes van zure grond en veel water houdt. Zonder de lage PH waarde in de grond er weinig besjes zullen verschijnen aan de struik in de zomer.

Ik heb het voordeel dat ik in Boskoop woon, waar de grond heel zuur is en waar de blauwe bessen het ook heel goed doen. Maar woon jij op een plek waar de grond een stuk zanderiger is, dan wordt het wel een stuk lastiger om de struiken in de volle grond uit te planten. Neem hiervoor dan een speciekuip waar je gaten aan de zijkant van de ton in maakt. Vul deze kuip met potgrond, hierin zit vaak wat turf (lage PH), om de plant mee te laten starten. Graaf de kuip in en geef hem regelmatig water. Ik heb het jaren op deze manier gedaan, de turf verving ik dan voor bladcompost (stuk duurzamer) en dat ging fantastisch. 

Rode bes

Een rode bes is een stuk makkelijker en groeit veel beter op meerdere soorten grond. Deze bes houdt ervan om lekker in het zonnetje te staan. Zelf heb ik ervaring met rode bessen en dat de vogels er echt dol op zijn, voordat de besjes al beginnen te kleuren worden deze fruitplanten vaak al opgegeten. Vergeet de planten dan dus niet af te dekken met netten, je kan een stellage bouwen rondom de planten maar je kan ook gewoon zorgen dat de besjes bedekt zijn met het net. In april zal de struik bloemen en in juli is er vaak al te oogsten. Zorg voor bloemen in de buurt die bijen en hommels aantrekken, zo heb je meer kans op bessen. Je hoeft de struik niet bij te voeden. Zet je de plant in een pot, dan kun je gewoon potgrond gebruiken voor een eerste start.

Aardbeien

Wist je dat aardbeienplantjes, in tegenstelling tot bessenstruiken, maar drie jaar meegaan? Het eerste jaar zal het plantje nog niet heel veel aardbeitjes produceren, in het tweede jaar geeft de plant het meeste en het derde jaar begint hij alweer af te bouwen. Dan stopt de plant vooral energie in de stekken die hij aanmaakt. Later in het seizoen schrijf ik trouwens nog een blog over het stekken van aardbeien!

Is de grond bij jou in de tuin erg nat, zet de plantjes dan op een heuveltje, ze houden namelijk niet van natte worteltjes. Zodra de fruitplant vruchtjes begint te vormen is het belangrijk de bodem af te dekken met stro, zo maak je een zacht bedje waar de aardbeien op kunnen landen als ze klaar zijn om te plukken. Zo raken ze de grond niet aan zullen ze minder snel gaan rotten. Dek de aardbeien plant ook zeker af met gaas, zelf heb ik hiervoor een kippengaashuisje gebouwd. Dit is makkelijk op te tillen en zo kunnen de vogeltjes er niet bij komen.

Check de plant regelmatig op rotte aardbeien die eventueel tussen de fruitplanten hangen, het kan zomaar zijn dat je er net eentje gemist hebt. Ze steken elkaar snel aan en dat zou toch zonde zijn.

Fruitplanten buiten? Dat kan ook in potten

Al het bovenstaande fruit kan ook heel goed in potten groeien. Houd er wel rekening mee dat je het wat vaker water geeft op warme dagen en dek de bodem af met een bodembedekker – zoals houtsnippers – zodat het water minder snel verdampt. Ook is het slim om net wat vaker voeding te geven. Zelf doe ik dit met een beetje compost aan het einde van het jaar, maar je kunt ook speciale fruitvoeding vinden in de tuincentra.

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt. Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.