Millionaire shortbread

Dit is niet zomaar zandkoek, maar karamel zandkoek, gegarneerd met een rijke laag chocolade. Ding, ding, ding: jackpot!

De karamelreep duikt voor het eerst op in AustraliĆ« aan het begin van de jaren 70, hoewel de naam zijn oorsprong lijkt te hebben in Schotland. Wat de herkomst ook mag zijn: chocolade, karamel en shortbread, het is een ongelooflijke combinatie van smaken en texturen die zijn naam helemaal waarmaakt. Ik bedoel: ik ken niemand die ooit nee heeft gezegd tegen millionaire shortbread….

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, zijn er geen fancy ingrediƫnten nodig en is deze reep supermakkelijk te maken. Ook blijven ze met gemak een paar dagen goed. Enne, je kunt deze bad boys ook heel goed (gebakken) invriezen.

Millionaire shortbread

Zijn chocolade en karamel je sweet spot? Maak dan ook eens mijn banoffee pie of boozy chocolademouse: zo heerlijk!

Gouden tips voor succesvolle karamelrepen:

  • Neem vooraf vooral de tijd om het recept goed door te lezen en je ingrediĆ«nten voor te bereiden (wegen, hakken enz.). Er is niets vervelender dan aankomen bij een cruciaal onderdeel van je recept en je realiseren dat je iets niet goed hebt gedaan. En dus helemaal overnieuw kunt beginnen.
  • Karamel is grillig. Eyes on the prize en vooral blijven roeren!
  • Trakteer jezelf op een suikerthermometer. Ze zijn niet duur en de investering meer dan waard (zie voorgaande punt). 
  • Laat elke laag volledig afkoelen voordat je naar de volgende stap gaat. Zo krijg je mooie strakke lijnen.

Weet je niet wat je met de overgebleven gecondenseerde melk moet doen? Je kunt uiteraard nog een batch maken of gebruik ze om deze romige avocado ijsjes te maken.

Millionaire shortbread
Totale tijd3 uur 45 minuten

Millionaire shortbread

4.29 van 38 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

Voor de shortbread:

  • 100 g suiker
  • 200 g roomboter koud
  • 300 g bloem
  • 1 citroen sap en rasp
  • Snuf zout

Karamel vulling:

  • 150 g ongezouten roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk 397 g
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout

Afwerking:

  • 200 g pure chocolade
  • 30 g witte chocolade

Bereidingswijze: 

Voor het shortbread:

  • Snijd de koude boter in blokjes. Zet eventueel daarna nog even kort in de koelkast. In een (keukenmachine)kom mix je eerst de suiker en bloem, vervolgens voeg je de koude blokjes boter in delen toe. Voeg een kneepje citroensap, citroenrasp naar smaak en een snuf zout toe en kneed in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken tot een gladde deegbal. Je kunt dit uiteraard ook met de hand kneden. Is het mengsel nog te droog, voeg dan een eetlepel ijskoud water toe.
  • Vet de vierkante taartvorm in met bakspray of boter. Verdeel het deeg over je bakvorm. Druk het met je vingers of de achterkant van een lepel tot een gladde, egale bodem van ongeveer 0,5-1 cm dik.
  • Zet de vorm minimaal 30 minuten in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  • Prik wat gaatjes in de bodem en bak de bodem 30 minuten op 175 graden. Laat afkoelen.

Voor de karamellaag:

  • Maak ondertussen de karamel door alle ingrediĆ«nten voor deze laag in een steelpannetje te doen. Verwarm het geheel tot de suikers en boter zijn gesmolten.
  • Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het geheel op middelhoog vuur tot de karamel een lichtbruine, gouden kleur krijgt. Niet te donker, dan wordt je karamel bitter.
  • Stort de karamel op de afgekoelde koekbodem in de bakvorm en tik met de vorm op het aanrecht om luchtbelletjes te laten verdwijnen. Strijk glad met een lepel. Laat minimaal 1 uur hard worden in de koelkast

Afwerking:

  • Smelt de pure en witte chocolade los van elkaar au bain-marie. Doe de witte chocolade in een spuitzakje. Verdeel de pure chocolade over de karamellaag.
  • Maak daarover met de spuitzak lijnen van de witte chocolade, van links naar rechts. En maak een swirl patroon met een satĆ©prikker door deze van boven naar beneden te halen en keer daarna van beneden naar boven.
  • Laat minimaal 1 uur hard worden in de koelkast en snijd er vervolgens mooie rechthoekige blokjes van.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.