Mergpijpjes met botercrème, marsepein en chocolade

1 uur 20 minuten

Zoet, zacht, romig en een overweldigende smaak: de perfecte combinatie voor deze overheerlijke zelfgemaakte mergpijpjes. 

Mergpijpjes

Mergpijpjes, wie kent ze niet: de cilindervormige gebakjes van marsepein, biscuit, soms jam, crème en chocolade. Uit de verpakking zijn ze al om op te eten, maar vers en zelfgemaakt overtreft alles. Het maken is soms best ingewikkeld, het zijn namelijk veel verschillende stappen, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Als je de stappen grondig volgt en uitvoert, kan het haast niet misgaan. Rustig aan, goed lezen en de ingrediënten héél secuur afwegen.

Ook lekker om te verwerken: zelfgemaakte appel-pruimenjam

Handig om in huis te hebben

Voor dit recept is het handig om goede mixer in huis te hebben. Het kan ook met de hand, maar dan ben je wel erg lang bezig. Heb je nog geen keukenmachine in huis? Kijk dan eens naar deze keukenmachine om het jezelf wat makkelijk te maken tijdens het maken van deze mergpijpjes. 

Mergpijpjes

Mergpijpjes

Mergpijpjes

4 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 12 mergpijpjes

Benodigdheden

  • Vierkante bakvorm (20 x 20 cm)
  • Mixer met garde en bisschopshaak
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

Voor het beslag:

  • 100 g eiwit van 3 tot 4 eieren
  • 65 g suiker voor de eiwitten
  • 5 eidooiers
  • 35 g suiker voor de eidooiers
  • Rasp van 1 citroen
  • 100 g bloem

Voor de botercrème:

  • 170 g roomboter op kamertemperatuur
  • 160 g witte chocoladepasta
  • ½ vanillestokje

Extra nodig:

  • 4 el aardbeienjam
  • 800 g marsepein
  • 300 g pure chocolade
  • 100 g poedersuiker

Instructies
 

Voor het beslag:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  • Scheid de eieren. Voor de ene kom heb je 100 g eiwit nodig (van ongeveer 3 tot 4 eieren). In de andere kom doe je de 5 eidooiers. Zorg dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit zit.
  • Klop de eiwitten in de ene kom op met de 65 g suiker, tot stijve pieken.
  • Klop de eidooiers op met de 35 g suiker, tot de dooiers verdubbeld zijn in volume en het een wittige kleur gekregen heeft.
  • Rasp de citroen en mix de citroenrasp door de opgeklopte eidooiers. Spatel de geklopte eiwitten voorzichtig door de eidooiers heen.
  • Zeef de bloem en spatel deze in delen door het beslag; zorg dat het luchtig blijft.
  • Vet de vierkante bakvorm in en doe het beslag erin, maak de bovenkant glad met een lepel of spatel. Bak het biscuit 20 tot 25 minuten op 175 graden (hetelucht), tot deze goudbruin is. Je kan dit testen door met je hand licht op de bovenkant te drukken. Veert het biscuit terug, dan is hij gaar. Deukt hij in, dan is hij nog niet gaar en moet hij nog iets langer bakken. Laat afkoelen op een cakerek of roostertje.

Voor de botercrème:

  • Mix de boter ongeveer 5 minuten op de hoogste stand, totdat de boter witter eruit ziet en hij mooi luchtig wordt. Voeg de witte chocoladepasta toe en het merg van ½ vanillestokje en mix nog even door tot het gemengd is.

Afwerking mergpijpjes:

  • Snijd je vierkante biscuit horizontaal doormidden, je hebt nu twee plakken, de bovenkant en de onderkant.
  • Smeer op de onderste plak de aardbeienjam, verdeel over de plak in een mooie laag. Doe de helft van de botercrème op de andere plak en leg deze ondersteboven op de plak met de jam. De jam en botercrème raken elkaar dus nu. Snijd deze vierkant in 6 gelijke banen
  • Bestuif je werkbank met poedersuiker, zodat de marsepein niet blijft plakken. Rol de marsepein uit tot een mooie rechthoekige plak van ongeveer 25x30 cm.
  • Smeer deze plak in met de resterende helft botercrème.
  • Pak 1 baan biscuit en leg deze verticaal op de rand van je plak marsepein, rol nu je biscuit via de lange kant op, totdat hij helemaal bedekt is met marsepein. Rol de andere 5 banen biscuit op dezelfde manier op.
  • Je snijdt nu je 6 banen door tweeën, dit resulteert in 12 mooie strakke ingepakte mergpijpjes.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en leg een bakpapiertje klaar. Dip de mergpijpjes met beide kanten in de chocolade en leg deze op het bakpapiertje. Laat hard worden.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Mergpijpjes

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.