Gezouten karamel
Gezouten karamel is HOT! Het is overal en het is ook niet heel gek, want het is mega lekker. Gezouten karamel, ook bekend als salted caramel, is eigenlijk met name een smaakcombinatie die bestaat uit karamel en zout. Aan de karamelbasis wordt een kleine hoeveelheid zout toegevoegd en dat geeft de mega smaak van zoet en zout in één. Tegenwoordig vind je gezouten karamel in allerlei vormen, ik snoepjes, koekjes en dus ook chocoladerepen.
Salted caramel chocolate cheesecake
Ik maak van de gezouten karamel vandaag een no-bake cheesecake. Een no-bake cheesecake, ook wel bekend als een “koude” cheesecake, is een type cheesecake dat niet gebakken hoeft te worden in de oven. In tegenstelling tot de traditionele cheesecake, die vaak een taartbodem heeft en in de oven wordt gebakken om te stollen, wordt een no-bake cheesecake opgestijfd door middel van kou. Het mooie van een no-bake cheesecake is dat deze gemakkelijker en sneller te maken zijn dan de gebakken versie, en ze hebben een romige textuur, mmm! Het water loopt me al in de mond. Dit is mijn recept voor mijn salted caramel chocolate no-bake cheesecake.

Salted caramel chocolate cheesecake
Ingrediënten
- 400 gr roomkaas
- 200 ml slagroom
- 200 gr kristalsuiker
- 200 gr Tony’s Chocolonely gezouten karamel melkchocolade
- 200 gr biscuits (of andere basic koekjes)
- 130 gr boter gesmolten
- Maldon zeezout
- 1 pak bokkenpootjes
Bereidingswijze:
- Bekleed de bodem van de springvorm (diameter 22 centimeter) met bakpapier. Maal de biscuits fijn in de keukenmachine of sla fijn in een plastic zak. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter in de springvorm en druk aan.
- Maak een rand van bokkenpootjes, maar laat er wel ruimte tussen.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Sla de slagroom met de kristalsuiker stijf. Roer de roomkaas los. Schep de slagroom en gesmolten chocolade door de roomkaas. Giet dit mengsel bovenop de koekbodem en strijk glad met een (palet)mes of spatel.
- Zet minimaal 4 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht. Haal daarna een warm mes langs de randen en haal de taart uit de vorm. Versier met Maldon zout en rasp er wat chocolade eroverheen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
