Salted caramel ijs

40 minuten

Categories: Recept, Zoete recepten

Had ik al eerder gezegd dat ik van salted caramel hou? Dit roomijs is echt niet moeilijk om te maken, maar je hebt er wel een ijsmachine voor nodig. Dat is even een aanschaf maar dan kun je altijd en overal (nou ja, thuis in de keuken) zelf het allerlekkerste ijs maken. Dit salted caramel ijs is zo verschrikkelijk lekker dat je er van blijft eten.

Salted caramel maken

Zelf salted caramel voor het salted caramel ijs maken is niet moeilijk, maar je moet er wel even bijblijven. Vooral het maken van de karamel zorgt bij veel mensen voor zweet onder de oksels, maar dat is niet nodig.

Waar je wel op moet letten zijn twee dingen: ten eerste dat je niet onnodig moet gaan roeren in je pannetje. Dat zorgt ervoor dat de karamel gaat kristaliseren en dat is niet wat je wilt. Even roeren dus als alles in het pannetje zit en dan niet meer aanraken. Mengt het niet goed draai dan rustig met het pannetje een beetje heen en weer.

Gloeiend heet

Karamel wordt gloeiend heet, dus dat is ook iets om rekening mee te houden. Niet met je vinger in dat pannetje dus! Karamel heeft ook de neiging om heel lang te duren en dan ineens is het te donker geworden. En te donkere karamel is bitter en niet zo lekker.

Als je het al eerder hebt gemaakt kun je meestal goed ruiken of de karamel goed is. En dan kun je meteen door met dit salted caramel ijs te maken!

Check ook mijn red velvet cheesecake ijs!

salted caramel ijs

Salted caramel ijs

4.19 van 16 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Dessert

Benodigdheden

  • Ijsmachine
  • (hand)Mixer
  • Vershoudfolie

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 el water
  • 375 ml volle melk
  • 7 eidooiers
  • 300 ml slagroom niet geklopt
  • 1 tl zeezout

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de suiker met het water in een steelpannetje op middelmatig vuur tot het mengsel lichtbruin koperachtig van kleur is (pas op: dit wordt heet!) Roer alleen aan het begin het water erdoor, maar raak het mengsel daarna niet meer aan.
  • Verwarm ondertussen de melk in een ander pannetje tot net onder het kookpunt.
  • Klop de eidooiers in een kom met een (hand)mixer tot een luchtige, bleke massa. Zet de mixer weg en pak een garde. Giet de verwarmde melk beetje bij beetje bij het eigeel, onder flink roeren met de garde.
  • Zet het vuur onder het pannetje gekarameliseerde suiker laag. Giet nu de slagroom er voorzichtig bij (pas op, dit gaat bubbelen!) Roer dan door met een spatel of (houten) pollepel.
  • Giet het ei-melkmengsel bij de karamel en voeg een flinke theelepel zeezout toe. Laat op het lage vuur staan terwijl je in de pan blijft roeren. Wanneer je met je vinger een streep over de lepel trekt en deze zichtbaar blijft, haal je de pan van het vuur.
  • Laat dit custardmengsel in een kom afgedekt met vershoudfolie afkoelen. Zodra het afgekoeld is, giet je het mengsel in de ijsmachine. Laat draaien tot de juiste textuur ontstaat.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

zelf ijs maken

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.