Miljuschka’s favoriete Italiaanse desserts

Categories: Receptbundels

Dat ik van eten houd is voor jullie uiteraard geen verrassing meer, maar waar ik ook een beetje verliefd op ben, is Italië. Net als ik houden Italianen onwijs van lekker eten en genieten daar ook echt van. Ze nemen er elke dag de tijd voor en maken goddelijke uitgebreide maaltijden. Al het eten is vers, verser, verst en wordt het liefst zoveel mogelijk zelf gemaakt. Er gaat niks boven kraakverse ingrediënten, die ook nog eens de allerbeste kwaliteit hebben. 

Mijn favoriete Italiaanse desserts

Naast alle bekende pastagerechten waar Italië bekend om staat, hebben ze ook nog de lekkerste Italiaanse desserts. Hoe je die in Italië eet, eet je ze natuurlijk nergens. Toch zijn deze nagerechten bijna over de wereld bekend: van panna cotta tot tiramisu.

Ja, de Italianen eten graag uitgebreid, op zondag met de hele familie aan lange tafels uren eten en natafelen. Tijdens deze lunch eten ze vaak twee nagerechten: allereerst verschillende kazen en fruit en vervolgens het tweede dessert: vaak zoet, bijvoorbeeld tiramisu. Ik heb helemaal zin gekregen om Italiaanse desserts te maken en daarom heb ik een lijstje met mijn favorieten voor jullie opgesteld. 

1 – De allerlekkerste tiramisu 

Tiramisu

Een van de bekendste Italiaanse desserts is natuurlijk tiramisu. Mijn favoriet maak ik traditioneel met Amaretto (amandellikeur), maar je kunt ook een keer frangelico (hazelnootlikeur) gebruiken. Stiekem ook de favoriet van Nigella Lawson! Dit geeft net een wat andere twist aan het dessert en is onwijs lekker.

Hier vind je het recept voor de allerlekkerste tiramisu

2 – Roze panna cotta met witte chocolade

rode panna cotta met witte chocolade

Nog een fantastisch Italiaans nagerecht: panna cotta. En zien deze panna cotta’s er niet onwijs mooi uit? Door middel van bietenpuree hebben ze deze prachtige roze kleur gekregen en met de witte chocolade is deze smaaksensatie helemaal compleet. Eenvoudig te bereiden en smaaksucces verzekerd! 

Hier vind je het recept voor de roze panna cotta met witte chocolade

3 – Broodpudding met rabarber en custard

rabarber broodpudding

Een dessert waar je je vingers bij af likt is deze broodpudding met rabarber. Snel maken in het rabarberseizoen, die loopt van april tot en met juli. Ik combineer deze broodpudding met Italiaanse ricotta-kaas, waardoor de broodpudding lekker romig wordt. Wil je de meest luxe versie van dit dessert? Serveer de broodpudding dan met vers geklopte slagroom

Hier vind je het recept voor de broodpudding met rabarber en custard

4 – Supersnelle tiramisu

Snelle tiramisu

Nog een tiramisu die absoluut niet in dit lijstje van Italiaanse desserts mag ontbreken. Want wil je nou graag tiramisu maken, maar heb je weinig tijd? Dan is dit recept de uitkomst! Alle smaken blijven even lekker, maar hij is binnen no-time klaar. 

Hier vind je het recept voor de supersnelle tiramisu

5 – Reuze flan

Reuze flan

De flan wordt over de hele wereld gegeten, alleen heeft -ie niet overal dezelfde naam. Zo noemen ze hem in Italië vaak crème caramel. Een makkelijk recept dat iedereen kan maken, maar geduld is een schone zaak… en die heb je nodig tijdens het bereiden van de karamel. Genieten maar!

Hier vind je het recept voor de reuze flan

6 – Romige panna cotta met aardbeien 

Pannacotta met aardbeien

Een originele variant op de Italiaanse panna cotta. Dit is een van mijn favoriete versies, want je kan er werkelijk alles aan toevoegen om elke keer een andere variant te maken. Het is absoluut niet ingewikkeld om dit recept te maken, het is wel belangrijk goed op te letten hoeveel gelatine je toevoegt. Een zomers toetje, waarvan iedereen zal smullen! 

Hier vind je het recept voor de romige panna cotta met aardbeien

7 – Tiramisu cheesecake, een twist op een van de bekendste Italiaanse desserts

Nespresso cheesecake

Een overheerlijke cheesecake, met de smaak van tiramisu. Een no-bake cheesecake, die dus wel nog even op moet stijven in de koelkast. Maar deze cheesecake is zo het wachten waard! Met deze moderne variant op het klassieke Italiaanse dessert tover je bij iedereen een lach op zijn gezicht. 

Hier vind je het recept voor de tiramisu cheesecake

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.