Mezze: de borreltrend van 2023

Wij hebben de ouderwetse borrelplank met een stukje kaas en worst, de Italianen hebben de antipasti, de Franse charcuterie, maar de Grieken en in het Midden-Oosten hebben ze mezze! En laat dit nu net de grote borreltrend van 2023 zijn. Hoe jij jouw borrelplank omtovert in een mezze feest? Dat lees je hier.

Wat is mezze?

Het mooie aan mezze is dat het elke keer verschillend is. Zo is mezze niet één gerecht, maar is het een selectie van kleine gerechtjes. Een beetje zoals tapas. Zoals de gerechten komt ook de naam voor in vele soorten en maten. Het meest voorkomende is mezze, maar je kan ook mazza, meze, mezzah, mezzeh of mezza, zeggen. Mezze komt in heel veel landen voor met name dus in het Midden-Oosten en Griekenland, maar je hebt bijvoorbeeld ook Turkse mezze

Gastvrijheid voorop

De bedoeling mezze is dat de tafel vol staat met kleine gerechtjes en dat je vervolgens je eigen mezze bord vult. Dit past helemaal in mijn straatje. Zo is het de bedoeling dat er niet aan porties gedaan wordt, maar dat je gewoon pakt waar je zin in hebt. Bij het eten van mezze draait het allemaal om gastvrijheid. Zo is er altijd wel iets in huis wat je op jouw mezze tafel kan zetten. De denkwijze erachter is dan ook dat gasten altijd kunnen binnenlopen zonder een formeel diner te verstoren en nooit de deur uit te gaan zonder een hapje mee te eten. Mezze gerechten zijn altijd snel en makkelijk, my two favorite words, en je kunt het ook wel geïmproviseerde borrel snacks noemen. 

Hummus

In het Midden-Oosten zijn er een aantal dingen die je altijd in huis moet hebben, bijvoorbeeld hummus. Geen enkele mezze platter is dan ook compleet zonder hummus. Naast hummus, maak je een mezze schaal met olijven, pita, gegrilde groenten, baba ghanoush, gevulde wijnbladeren, maar ook salades, kebabs of falafel. Maak er een feest van wat betreft kleur en smaak, je mag helemaal losgaan.

Mezze recepten

Wil jij nu gelijk een tafel vol mezze recepten maken? Dat snap ik heel goed! Lekker mezze gerechten zijn: Pita’s met courgette-hummus en pistache, wortel-kikkererwten falafel met luchtige feta-dip, tabouleh van broccolirijst met granaatappel en feta, groenterolletjes gevuld met hummus en natuurlijk paprikahummus.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.